Έντονη θετική αντίδραση της Wall Street- Στο +5,1% ο Dow Jones

Wall Street. Ρεκόρ σημείωσαν τα ευρωπαϊκά blue-chips
Έντονη ήταν χθες η θετική αντίδαση της Wall Street καθώς επιχειρήθηκε συστηματικά να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της περασμένης “κόκκινης” εβδομάδας, της χειρότερης από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Θυμίζουμε ότι Dow, S&P 500 και Nasdaq Composite υποχώρησαν πάνω από 10% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008.

  • Ο Dow Jones ανέβηκε χθες 1.294 μονάδες (5,1%), στις 26.704 μονάδες, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009, παρά το γεγονός ότι οι ευρωαγορές κινήθηκαν νευρικά και διστακτικά κλείνοντας με ορικά κέρδη. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 4,6% και 4,5% ο Nasdaq.

Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν οι μετοχές των εταιρειών, Apple (9,3%),  Merck (6,3%) και Walmart (7,6%). Αρκετές τεχνολογικές μετοχές έδωσαν πνοή στον Nasdaq.

Πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητα

Επιβράδυνση χαμηλότερη των προσδοκιών εμφάνισε η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το σχετικό δείκτη (ISM manufacturing Purchasing Manager’s Index) ο οποίο υποχώρησε στο 50.1 από 50.9 τον Ιανουάριο.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο του PMI από τα τέλη του 2019, όταν υποχώρησε κάτω από το 50, επίπεδο που υποδηλώνει είσοδο σε ζώνη ύφεσης για τη βιομηχανική παραγωγή.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7

Οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα προβούν σε «συντονισμένες ενέργειες» προκειμένου να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη, και οι υπουργοί Οικονομικών των G7 θα συζητήσουν τηλεφωνικά το ζήτημα αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ, προειδοποίησε σήμερα πως η επιδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε κινήσεις ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης κάμψης.

Σύμφωνα με τις νεότερες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται τώρα να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, έναντι του 2,9% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η επιδημία εξαπλωθεί σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 1,5% φέτος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή