Έντονο παρασκήνιο σε 5 πρωτεύουσες. Αποσύρεται το Oruc Reis. Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Είναι ακόμη νωρίς για την αποκάλυψη του πρασκηνίου που οδήγησε και στην αποχώρηση του Oruc Reis.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο παρασκήνιο  μια εντατική διπλωματική προσπάθεια με επίκεντρο το Βερολίνο, για διαχείριση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε για πάνω από ένα μήνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάμεσα στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, την Αθήνα και την Άγκυρα, βρίσκονται ανοιχτοί παράλληλοι δίαυλοι μέσω των οποίων γίνεται μια προσπάθεια, που πάντως έως τώρα έχει σημειώσει αρκετά πισωγυρίσματα.

Παρ’όλα αυτά, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και το σύνολο του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στην Αθήνα.

  • Στο μεταξύ ως “κίνηση ζατρικίου” θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους το γεγονός ότι η Άγκυρα απέσυρε το  τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, στην Αττάλεια από τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τα τουρκικά πλοία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 χθες το βράδυ. Η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφούσε στη χρονική περίοδο 2  – 12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε.

  • «Το γεγονός ότι φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Το αρχικό πρόσχημα του Ερντογάν

Στην αρχή της κρίσης η Άγκυρα βρήκε ως πρόσχημα για την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» την υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), αυτή τη φορά η Άγκυρα φαίνεται ότι αναζητεί διαφορετικό πρόσχημα για τορπιλισμό της διπλωματικής προσπάθειας στην οποία έχει αποδυθεί η Γερμανία υπό τον συντονισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και την ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε.μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου της Ζοζέπ Μπορέλ.

Το νέο πρόσχημα της Άγκυρας

Το πρόσχημα της Άγκυρας σε αυτή τη φάση είναι εκείνο που παρουσιάζει ως «σκληρή» τη στάση της Γαλλίας και του προέδρου της Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά την Τουρκία ως χώρα που δεν συμπεριφέρεται ως εταίρος.

Η Άγκυρα στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί ένα πολύ παλιό τουρκικό επιχείρημα, καθώς, απευθυνόμενη στην Ε.Ε. ζητεί από τις χώρες που είναι «γεωγραφικά μακριά» από την περιοχή, να μην ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και την Ελλάδα.

  • Αυτή η παρελκυστική τακτική είναι, πάντως, αντιληπτή, όχι μόνο από το Παρίσι, αλλά και από το Βερολίνο ως προσπάθεια αποφυγής ουσιαστικής δέσμευσης για επαφές.

Από την πλευρά της Τουρκίας το αφήγημα της πίεσης προς την Ελλάδα (και την Ε.Ε.) στην Ανατολική Μεσόγειο προετοιμαζόταν για όλες τις προηγούμενες ημέρες και μάλιστα εντατικά.

Οι στρατιωτικές απειλές ξεκίνησαν κλιμακωτά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια μεταδίδονταν σε διαφορετικό βαθμό έντασης από τους υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, αλλά και πρόσωπα του στενού προεδρικού κύκλου στο Ακ Σαράι.

Πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας επιχειρεί η Άγκυρα

Παράλληλα με τις  στρατιωτικές απειλές, η Άγκυρα επιθυμεί να παρουσιάσει την Αθήνα ως «ανεπίδεκτη» διαλόγου, χρησιμοποιώντας την αυστηρή, αλλά συνεπή στάση της Ελλάδας, να αρνηθεί διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ εάν νωρίτερα δεν υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης, με αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.Μακρόπνοο πλάνο.

Στην Άγκυρα πάντως φαίνεται ότι υπάρχει συγκεκριμένο, μακρόπνοο πλάνο για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τις δραστηριότητες του «Ορούς Ρέις».

Σε ενημέρωση που έκανε σε Τούρκους δημοσιογράφους και ειδικούς, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της γειτονικής χώρας διευκρίνισε ότι τον τελευταίο μήνα το «Ορούτς Ρέις» κάνει έρευνες δύο διαστάσεων (2D).

Ερευνες δύο διαστάσεων ( 2D ) από το Oruc Reis

Πρακτικά με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται εν μέρει η επίσημη ελληνική θέση ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις τρισδιάστατες έρευνες (3D) στην περιοχή.

  • Ο ίδιος αξιωματούχος, πάντως, είπε ότι αν υπάρχει κάποια περιοχή που πιθανώς κρύβουν κάποιες προοπτικές, τότε θα ακολουθήσουν τρισδιάστατες έρευνες και,
    αν αυτές είναι θετικές ως προς το ενδεχόμενο ύπαρξης φυσικού αερίου «τότε θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις.

«Αυτά είναι τα πιθανά βήματα γι’ αυτή την περιοχή», είπε. Ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόταν, ακόμη, στην ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει στην άντληση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στις περιοχές συμφερόντων της (κατά την Άγκυρα προφανώς), επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή ενέργειας κοστίζει ετησίως 44 δισ. δολάρια και είναι ο βασικός αρνητικός συντελεστής στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή