Εντυπωσιακή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας χάρη στον Κ. Μητσοτάκη λέει WSJ

Η θεσμική εμμονή Μητσοτάκη

H «WSJ» σε ανάλυση της με τίτλο «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει πως η Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια ήταν ο μεγάλος «ασθενής» της Ευρωζώνης εδώ και έξι μήνες σημειώνει εντυπωσιακή επάνοδο και αυτό οφείλεται στο έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά και στην πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch, με τον οίκο να εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας. Ακόμη πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί σε ιστορικό ναδίρ τη Δευτέρα.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο στόχος της Αθήνας για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ φέτος και 3%-4% τα επόμενα χρόνια είναι εφικτός. Το Χ.Α. έκανε ράλι 49% το 2019 κυρίως στο δεύτερο ήμισυ του έτους. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη από ό,τι στο σύνολο της Ευρωζώνης και η ανεργία τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 16,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Η «WSJ» επισημαίνει πως «Όλα τα παραπάνω οφείλονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώην σύμβουλο της McKinsey, και τον οποίο οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι εξέλεξαν πρωθυπουργό τον Ιούλιο, έπειτα από μία δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων με την κεντρώα τεχνοκρατία και τη ριζοσπαστική Αριστερά». Ο κ. Μητσοτάκης μείωσε τον φορολογικό συντελεστή εταιρικών κερδών στο 24% από 28%, ενώ για ορισμένα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής έπεσε στο 9% από 22% και οι φόροι στην ακίνητη περιουσία τους να μειώνονται. Στόχος του είναι να καθιερώσει έναν οριζόντιο φόρο 100.000 ευρώ για εύπορούς ξένους που θα έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν. «Ξεσκονίζει» επίσης τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που είχαν μείνει στα ράφια από τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η ταχεία ανάπτυξη είναι για την Ελλάδα η καλύτερη ελπίδα εδώ και μία δεκαετία για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της, που φθάνει το 180% του ΑΕΠ, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα των τραπεζών να ξεφύγουν από το ασφυκτικό φορτίο των «κόκκινων» δανείων. «Αρκετά μπορούν να πάνε ακόμη λάθος. Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις μεγάλες διακυμάνσεις της πολιτικής για το παγκόσμιο εμπόριο την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και στις διαμάχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία για το εμπόριο μετά το Brexit. Οι ψηφοφόροι, που θέλησαν να δώσουν στον κ. Μητσοτάκη μία ευκαιρία πέρυσι θα πρέπει να παραμείνουν αισιόδοξοι για αρκετό διάστημα, ώστε να επιτρέψουν να αποφέρει καρπούς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή