Έως 250.000 μπορούν να ρυθμίζουν συνολικά σε εφορία και ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν συνολικές  οφειλές 250.000 ευρώ προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο του νόμου για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις  (ν. 4469/2017).

Από 50.000 σε 250.000

Με βάση την τελευταία συμφωνία με τους Θεσμούς,

–   Αυξάνεται   το ποσόν  των οφειλών προς την εφορία  που μπορούν  να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 50.000 σε 125.000 ευρώ

–  Αυξάνεται  το ποσόν των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ που επίσης μπορούν να ρυθμίσουν από 50.000 σε 125.000

Στις οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν εντάσσονται και αυτές που γεννήθηκαν και βεβαιώθηκαν και  το 2017.

Ρυθμίζουν και οι εταίροι

Παράλληλα, με τις αλλαγές που αναμένονται, δίνεται η δυνατότητα στους ομόρρυθμους εταίρους να ρυθμίσουν και τις εξω-εταιρικές τους οφειλές, δηλαδή τις προσωπικές τους οφειλές σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα εξετάζεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας τους.

Αναστέλονται τα αναγκαστικά μέτρα

Πέραν των παραπάνω, στις αλλαγές που αναμένονται στον εξωδικαστικό περιλαμβάνονται και ορισμένες κρίσιμες ρυθμίσεις για οφειλές πέραν του δημοσίου όπως:

Επεκτείνεται η  αναστολή των  μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του δημοσίου (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και στην περίπτωση υποβολής αίτησης για διμερή διαπραγμάτευση.

Αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί  λογαριασμοί που κατασχέθηκαν από το δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης.  Έτσι, θα μπορεί  ο οφειλέτης να χρησιμοποιήσει τα ποσά που είναι σε κατασχεμένο λογαριασμό.

Παρατείνεται η προστασία του Νόμου (αναστολής καταδιωκτικών μέτρων) προς τους αιτούντες οφειλέτες πέραν των 70 ημερών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτοδικαίως, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο.

Με δυό λόγια

Χαλαρώνουν οι ασφυκτικές συνθήκες για όσους χρωστούν στο δημόσιο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή