Επελαύνει ο κορονοϊός: Νέα έκρηξη με 8.613 κρούσματα και 486 διασωληνωμένους. Προβλέψεις ακόμη και για 11.000 ημερήσιες μολύνσεις μέσα στον Νοέμβριο. Δραματικές εκκλήσεις για εμβολιασμό

επιδημιολογικός χάρτης

Με νέα έκκρηξη των κρουσμάτων που, πλέον, έφθασαν στα 8.613 η πανδημία σαρώνει πια την Ελλάδα, ενώ οι προβλέψεις των επιστημόνων δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη διασπορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι θάνατοι έφθασαν σήμερα στους 46 και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 486 – γεγονός, που ανεβάζει κατακόρυφα για τις αντοχές του ΕΣΥ καθώς οι κλίνες ΜΕΘ ειδικά στην βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτες.

To ρεκόρ κρουσμάτων συνδέεται και με το ρεκόρ τεστ τα οποία έφθασαν το τελευταίο 24ωρο τα 636.213 (δείκτης θετικότητας 1,35%), ωστόσο το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων ανεβάσει κατακόρυφα την ανησυχία με επιστήμονες και κυβέρνηση να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για εμβολιασμό.

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα:

  • 8.613 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
  • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει  υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Αττική 1.999 κρούσματα – 1.440 στην Θεσσαλονίκη

Από τα νέα κρούσματα:

  • 1.999 εντοπίζονται στην Αττική (1.455 χθες).
  • 1.440 αφορούν τη Θεσσαλονίκη (1.298 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο λεκανοπέδιο  προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

  • 245 από την Ανατολική Αττική (175 χθες).
  • 276 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (185 χθες).
  • 87 από τη Δυτική Αττική (64 χθες).
  • 277 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (195 χθες).
  • 623 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (425 χθες).
  • 209 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (175 χθες).
  • 256 από τον Πειραιά (224 χθες).
  • 26 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (12 χθες).

Σκληρές προβλέψεις για το επόμενο δίμηνο

H νέα εκτίναξη των κρουσμάτων έρχεται μαζί με επιστημονικές προβλέψεις που δείχνουν περαιτέρω έκρηξη της πανδημίας κι ένα πολύ σκληρό δίμηνο έως το τέλος του χρόνου.

Η βασική εκτίμηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας είναι πως η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες οκτώ έως δέκα μέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και η Θεσσαλία.

Τζανάκης: Έως 11.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο


Σε ό,τι αφορά τα προγνωστικά μοντέλα για την εέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα θα φτάσουν στα 9.000 έως 11.000 τη μέρα έως το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα, δε, με το χειρότερο σενάριο, η κορύφωση της πανδημία δεν θα έρθει πριν τον Φεβρουάριο.

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας, η μεσαία μας εκτίμηση προβλέπει πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο», τόνισε μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο ανεβάζει στα 15 – 20.000 τα κρούσματα τον Φεβρουάριο.

Θωμαϊδης: Αύξηση του ιϊκού φορτίου έως 65% στην Αττική

Αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο βλέπει και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην περιοχή της πρωτεύουσας την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

Ο κ. Θωμαίδης τόνισε ακόμη πως η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Οπότε, όπως είπε, το επόμενο 15ήμερο είναι κρίσιμο. Ο ίδιος προειδοποίησε πως σύντομα ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν ακόμα και τα 10.000.

Στην μάχη και τα μονοκλωνικά αντισώματα

Στην μάχη, πάντως, κατά του κορονοϊού μπαίνουν από σήμερα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Σήμερα αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας παρτίδα για 2000 θεραπευτικά σχήματα τα οποία θα διατηρηθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες και εν συνεχεία θα διατεθούν στα νοσοκομεία.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει για το ποιοι θα μπορούν να λάβουν τις συγκεκριμένες θεραπείες καθώς τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια, και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Θα αποθηκευτούν σε ειδικό χώρο, έως ότου δοθεί το “πράσινο φως” για τη χορήγησή τους από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) τις επόμενες ημέρες.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει ξανά lockdown

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή για την λήψη πιθανών πρόσθετων μέτρων που, όμως, όπως ξεκαθάρισε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα περιλαμβάνουν lockdown και δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ, η κυβέρνηση επιμένει σε τέσσερις βασικές θέσεις:

  • Πρώτον, δεν θα ξαναυπάρξει lockdown στη χώρα
  • Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
  • Τρίτον, η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
  • Τέταρτον, η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών.

Καμία δημοσίευση για προβολή