Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ σε ενέργεια και κλίμα ανακοίνωσε ο Σταθάκης

Με τη χρήση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων θα υλοποιηθεί το μαμούθ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς της ενέργειας και τους κλίματος την επόμενη δεκαετία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και η «στρατηγική είναι να μειωθεί το κόστος ενέργειας”, επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε ΑΠΕ που όπως σημείωσε “θα γίνουν η πιο ανταγωνιστική μορφή ενέργειας τα επόμενα χρόνια» αλλά και σε έργα και υποδομές εξοικονόμησης ενέργειας που εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

Μεγάλες επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο σχεδιασμός στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. Αντίστοιχα για υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος 5,5 δις ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ για νέες συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σε αυτές υπολογίζονται η Μεγαλόπολη, νέες μονάδες φυσικού αερίου, μονάδες αποθήκευσης καθώς και η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας.

[more]

Αντίστοιχα για έργα στο δίκτυο ηλεκτρισμού οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 3,3 δις ευρώ, για τους αγωγούς φυσικού αερίου τα 2,2 δις ευρώ και για τα δίκτυα και τις αποθήκες φυσικού αερίου, τα 2 δις ευρώ. Τέλος για έρευνα και καινοτομία προβλέπεται ότι οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια και όπως σημείωσε χθες ο γενικός Γραμματέας ενέργειας κ. Μιχάλης Βερρoιόπουλος, η πολιτεία σχεδιάζει να υπάρξουν κίνητρα για να αναπτυχθούν καινοτόμες εφαρμογές που θα καταλήγουν σε εμπορικά προϊόντα.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει μελετήσει και διάφορα άλλα πιο φιλόδοξα σενάρια όπως π.χ του μεγάλου εξηλεκτρισμού με περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πιο πολλές αντλίες θερμότητας. “Έχεις καλύτερο μείγμα αλλά δημιουργείς επιπτώσεις στο κόστος”.

Όπως είπε, υπάρχουν τεχνολογίες όπως είναι οι αντλίες θερμότητας, όμως για να μπουν σε μια κατοικία 100 τ.μ το κόστος, δεν αποσβένεται γρήγορα όπως σε κτίρια γραφείων. ‘”Εχουμε τρέξει σενάρια υψηλής ζήτησης και αυξημένου ΑΕΠ, αλλά θεωρήσαμε ότι πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι «δεν ξεκινούμε από το σημείο μηδέν, το πλέγμα των παρεμβάσεων έχει αρχίσει από τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια”. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, με την απελευθέρωση όλων των αγορών φυσικού αερίου και ενέργειας (λιανική, χονδρική), στο διαχωρισμό των δικτύων για τα εμπορικά κομμάτια από τις κρατικές εταιρείες με βασική αρχή ότι τα δίκτυα θα μείνουν υπό κρατικό έλεγχο, στο target model και το χρηματιστήριο ενέργειας που θα ενεργοποιηθεί μέσα του 2019 αλλά και στις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Η άλλη περιοχή παρεμβάσεων, όπως είπε είναι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος με απόσυρση των παλιών μονάδων, η οποία δεν θα γίνει απότομα αλλά καθώς κλείνει ο κύκλος ζωής τους. “Επιθετική στάση, θα κρατήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός στις μονάδες με πετρέλαιο κυρίως στα νησιά. Το σβήσιμο των εργοστασίων με ντίζελ θα έρθει μέσα από το πρόγραμμα ηλέκτρισης των νησιών”, δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή