Επενδύσεις από τον κλάδο φαρμάκου και 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, προανήγγηλε ο πρωθυπουρός

Επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας αναμένονται από τον κλάδο του φαρμάκου, ενόψει της νέας αναπτυξιακής πολιτικής που προανήγγηλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η πρώτη επένδυση έρχεται από την πολυεθνική Pfizer η οποία αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων. Πρόκειται για το πρώτο από τα έξι διεθνή Κέντρα που θα δημιουργήσει η εταιρία, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας και κατάρτισης.

Πρόκειται για έργο όχι μόνο τοπικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, για την υπόλοιπη χώρα, αναμένονται μέσα στην επόμενη τριετία επενδύσεις 460 εκ. ευρώ, από 17 φαρμακευτικές.

Τα σχετικά αναπτυξιακά σχέδια είναι ήδη κατατεθειμένα στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και αφορούν εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων, κλινικές μελέτες, αναβάθμιση διαδικασιών, ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση προωθεί τη δυνατότητα συμψηφισμού μέρους των επενδύσεων αυτών, μέχρι του ποσού των 50 εκ. ευρώ συνολικά, με οφειλές προς το Δημόσιο ή με οφειλές από την επιβολή clawback, σε εταιρίες οι οποίες θα προχωρήσουν τις επενδύσεις τους.

«Το μήνυμα είναι σαφές» είπε ο Πρωθυπουργός, όποιος δημιουργεί διεθνώς ανταγωνιστικό, εμπορεύσιμο προϊόν και δημιουργεί καλές μόνιμες θέσεις απασχόλησης με υψηλή προστιθέμενη αξία, ανταμείβεται», ενώ συνέχισε, προαναγγέλλοντας σαρωτικές αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον,

Σε άλλο σημείο εξήγγηλε τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει και αλλαγή του πλαισίου για τους ερευνητικούς λογαριασμούς στον ΕΛΚΕ.

Σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας συνολικά, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάστασή του, αναφέροντας ότι ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η νέα διοίκηση στα νοσοκομεία, καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, εξοικονομούν χρήματα.

Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι, η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την πάταξη της μάστιγας της πολυφαρμακίας.

Παράλληλα, εκτός από τις ήδη προγραμματιζόμενες 2.000 προσλήψεις στο σύστημα υγείας – κυρίως νοσηλευτών- ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για άλλες 2.000 νέες προσλήψεις που αφορούν γενικούς γιατρούς. Μάλιστα, σημείωσε πως οι πρώτοι 800 από αυτούς, θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.

Πηγή: Healthmag

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή