Επέσαν οι υπογραφές E.E. – Pfizer για το εμβόλιο. Η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με την AstraZeneca, τη Sanofi, τη Johnson & Johnson και την CureVac

Pfizer εμβόλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, ανακοίνωσε χθες η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους».

Δείτε ακόμη: Tο lockdown διευρύνει την “τρύπα” στα έσοδα της χρονιάς. Τα δυσοίωνα σενάρια στην περίπτωση που δεν ανοίξει η χριστουγεννιάτικη αγορά

Συνολικά 1,2 δις δόσεις

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν «συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισ. δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν.

Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με τις δύο εταιρείες τον Σεπτέμβριο για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με την AstraZeneca, τη Sanofi, τη Johnson & Johnson και την CureVac, για προμήθεια των εμβολίων που αναπτύσσουν, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε συνομιλίες με τη Moderna.

Nωρίτερα, η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech κατέθεσε αίτημα στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την έγκριση του πειραματικού τους εμβολίου.

Το επόμενο βήμα για την FDA είναι η έναρξη της αξιολόγησης του εμβολίου και τη χορήγησή του στο πλαίσιο των συνθηκών εκτάκτου ανάγκης, μια διαδικασίας που θα οδηγήσει στη διανομή του εμβολίου έως τα τέλη του έτους σε περιορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στον κλάδο Υγείας και στην τρίτη ηλικία.

Δείτε επίσης

Νέα μελέτη: Τουλάχιστον 1 στους 4 ηλικιωμένους ασθενείς με Covid-19 εκδηλώνει ντελίριο ως πρώτο σύμπτωμα

Analysys Mason: Το 5G μπορεί να αποφέρει οφέλη ύψους 210 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη – Ποια τα οφέλη για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή