«Επεσαν» οι υπογραφές για τα Rafale – Η γαλλίδα υπουργός Αμυνας προανήγγειλε και την νέα πρόταση για τις φρεγάτες

υπογραφές Rafale

Η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία των 18 γαλλικών Rafale άρχισε με την υπογραφή της συμφωνίας των 2,3 δις από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την γαλλιδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Οι υπογραφές «έπεσαν» στην συνάντηση των δύο υπουργών το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η συνάντηση της κυρίας Παρλί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με βάση την συμφωνία, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει από την Γαλλία, 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη και τον οπλισμό τους.

Τον Ιούλιο στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale

Η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών αναμένεται να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των «Rafale» αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, και επεσήμανε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε.

Η νέα γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες

Παράλληλα, η Φλοράνς Παρλί άνοιξε και το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της επίσκεψής της – εκείνο της βελτιωμένης γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η γαλλίδα υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του και όπως είπε πολύ σύντομα θα κατατεθεί η σχετική πρόταση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά θα προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).

Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή