Επί ποδός για το προσφυγικό η κυβέρνηση. Σε δύο μήνες η αποσυμφόρηση στη Μόρια εκτιμά ο Ν. Δένδιας

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στη «σκιά» της νέας τραγωδίας που σημειώθηκε χθες στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευελπιστεί ότι σε δύο μήνες θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Παράλληλα, μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, αλλά και τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα τρέξουν δύο προγράμματα που θα αφορούν άτομα ευάλωτων ομάδων.

Ειδικότερα, το ένα πρόγραμμα θα αφορά 40.000 άτομα ευάλωτων ομάδων με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ενώ το δεύτερο θα αφορά 16.000 άτομα που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και δομές σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω θα γίνουν σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για μεταφορά ορισμένων ευάλωτων ομάδων από τις δομές των νησιών σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία αναμένεται να στείλουν κοινό ανακοινωθέν ως χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματαος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οπως είχε ήδη προαναγγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, την ώρα που οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς.

Παράλληλα, θα υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με στενότερη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού και Frontex. Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική χώρα.

Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες και δράσεις δρομολογούνται και από την Ευρώπη.

Ειδικότερα, εντός των ημερών, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επισκεφθούν διαδοχικά την Άγκυρα και την Αθήνα. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί αφενός η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και οι πιέσεις προς την Τουρκία να εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, από τις ΗΠΑ έστειλε τα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα οποία αποτυπώνουν το σύνθετο του προβλήματος:

· Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων προσφύγων και μεταναστών.

· Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία με την Ε.Ε.

· Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αλλά και να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες.

· Καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή