Επιχείρηση ανατροπή του κλίματος: «Τα δίνει όλα» σε παροχές η κυβέρνηση με την άδεια του Eurogroup

Με τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ξεκίνησε επικοινωνιακή επίθεση με παροχές 1+1 δις ευρώ για το 2018 και το 2019. ΄Ετσι:

1.Μέσα στην ημέρα ενδεχομένως, υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου για παροχή Κοινωνικού Μερίσματος τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, που θα πιστωθούν στους δικαιούχους έως την επόμενη Παρασκευή. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από 1,5 εκατομμύριο ενδιαφερόμενους.

2.Χωρίς «κούρεμα» (αλλά με 4 χρόνια καθυστέρηση και άτοκα) θα επιστραφούν 1 δισ. ευρώ στους δικαστές, ενστόλους, πανεπιστημιακούς, ιατρούς ΕΣΥ και συνταξιούχους των κλάδων αυτών. Η σχετική απόφαση εκδίδεται άμεσα και προβλέπει εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην εφάπαξ κράτηση 20%, αντί αναδρομική φορολόγηση ανά έτος όπου αφορούν τα αναδρομικά (και με φόρους 22%-45% ή άλλες κρατήσεις).

3.Με διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, διαγράφονται πρόστιμα πρατηριούχων καυσίμων ή και όσων υπέπεσαν σε λάθη κάνοντας χρήση των διατάξεων για την «εθελοντική αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων (ν.4446/2016).

4.Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων, ενώ διασώζονται και νέοι συνταξιούχοι «ευγενών ταμείων» που βγήκαν μετά το 2015 στην σύνταξη και θα έβλεπαν μειώσεις άνω του 20% με το νέο τρόπο υπολογισμού στη σύνταξή τους. Το πολυνομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα όμως για χήρες, αναπήρους, ορφανά και για όσους στερήθηκαν το 2015 ακόμα και την κατώτατη σύνταξη.

5.Αντιθέτως με την πληρωμή Ιανουαρίου, θα αυξηθούν κατά 20-200 ευρώ και οι συντάξεις περίπου 500.000 (κατά τον Πρωθυπουργό) ή 600.000 (κατά τον υπουργό Επικρατείας κύριο Τζανακόπουλο) ή 620.000 (κατά τον υφυπουργό Εργασίας κύριο Πετρόπουλο) παλαιών συνταξιούχων.

Με βάση τις ως τώρα και τις μελλοντικές εξοικονομήσεις, για το 2019 αποφασίστηκε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% σε αυταπασχολουμένους, αλλά και η επιστροφή ή συμψηφισμός με μελλοντικές εισφορές των «λάθος» ασφαλιστικών κρατήσεων του 2017, ενώ συνεχίζονται ακόμα όμως και το 2018.

Με τα δεδομένα αυτά, στο β΄τρίμηνο του 2019 (αφού πρώτα οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο τα τελικά μεγέθη του πλεονάσματος και του ΑΕΠ του 2018 από την Eurostat), θα κριθεί αν και κατά πόσον ο νέος Προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει ακόμα αν και πώς θα επιστρέψει τελικά στους συνταξιούχους τις κρατήσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με βάση το ΣτΕ) από το 2015 και μετά, καθώς στον Προϋπολογισμό δεν έχει περιλάβει ούτε 1 ευρώ πρόβλεψη για την καταβολή τέτοιων αξιώσεων που, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου, ανέρχονται σε 4,5 δισ. το έτος.

Από το newsroom του economicο.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Κωστής Πλάντζος)