Επιχείρηση ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και θωράκισης της ρευστότητας των τραπεζών – Βγαίνουν στις αγορές για 3 δις ευρώ

Τραπεζές

Συνολικά ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου θα επιχειρήσουν να αντλήσουν οι τράπεζες από τις αγορές εντός του 2021 με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και τη θωράκιση της ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας.

Πώς θα γίνει η έξοδος στις αγορές 

Εκτός από την ΑΜΚ με την έκδοση μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας ενόψει δραστικών κινήσεων για την εξυγίανση του ισολογισμού της, η έξοδος στις αγορές από τις υπόλοιπες τράπεζες θα είναι με εκδόσεις τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) και senior ομολόγων, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα αντληθούν συνολικά περί τα 2 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω ομολόγων Tier II θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω των preferred senior notes θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ετσι, προσφυγή στις αγορές θα πραγματοποιήσει η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας δρομολογεί την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500-600 εκατ. ευρώ καθώς και την έκδοση σε επόμενη φάση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Ανάλογες κινήσεις έκδοσης Tier II και preferred senior notes προεξοφλούνται από τις αγορές και για την Εθνική Τράπεζα, ενώ στην περίπτωση της Eurobank η έκδοση ομολόγου αποσκοπεί κυρίως στη διεύρυνση της ρευστότητας.

Το κλίμα θεωρείται θετικό

Το κλίμα θεωρείται θετικό καθώς, εκτός από την πλεονάζουσα ρευστότητα στις αγορές, οι τραπεζικοί τίτλοι Τier II προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στην περιοχή του 5% για τους επενδυτές, τη στιγμή που τα επιτόκια των κρατικών τίτλων υποχωρούν στο ναδίρ.

Οι εκδόσεις ομολόγων για την ενίσχυση των κεφαλαίων και της ρευστότητας δρομολογούνται ενόψει της υποχρέωσης που έχουν επιβάλει οι εποπτικές αρχές στο πλαίσιο της άσκησης MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) για τη διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας –εκτός από μετοχές και καταθέσεις– με ομόλογα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν από το Single Resolution Board σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά εντός του α΄ τριμήνου, οι τράπεζες καλούνται να ενισχύσουν αλλά και να εμπλουτίσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να θωρακιστούν έναντι ζημιών στο μέλλον.

Οι υποχρεώσεις που θα επιβάλουν οι επόπτες θα δίνουν ευχέρεια χρόνου στις ελληνικές τράπεζες και έτσι η προσφυγή στις αγορές δεν έχει να κάνει με την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τα κόκκινα δάνεια και η αντιμετώπισή τους

Με δεδομένο ωστόσο ότι η πανδημία θα δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις, η προσφυγή στις αγορές θεωρείται αναγκαία προκειμένου να επισπευσθεί ο στόχος για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2023, από το σημερινό επίπεδο του 35% περίπου.

Η μείωση θα επιτευχθεί μέσω της ενεργοποίησης του «Ηρακλή 2», που θα «κάψει» περαιτέρω κεφάλαια μέσω νέων τιτλοποιήσεων που υπολογίζονται έως και 30 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1» οι τράπεζες «έκαψαν» κεφάλαια 6-6,5 δισ. ευρώ, τα οποία κάλυψαν από το κεφαλαιακό απόθεμα που είχαν σχηματίσει, ενώ τις πρόσθετες ζημίες τις μετέφεραν στις holding εταιρείες που δημιούργησαν μέσω του μοντέλου hive down, δηλαδή με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας σε νέα εταιρεία.

Σε αντίθεση με τις τρεις άλλες τράπεζες (Alpha, Εθνική και Eurobank), η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενόψει των κινήσεων για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της και τα οποία είναι τα υψηλότερα στο τραπεζικό σύστημα.

Οι στόχοι για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων

Η μείωση θα γίνει μέσω εκτεταμένων τιτλοποιήσεων που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ και οι οποίες θα οδηγήσουν σε ζημίες και θα απαιτήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

Η αύξηση εξυπηρετεί τον παράλληλο στόχο της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, έτσι ώστε να μειωθεί το ποσοστό που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και το οποίο μετά τη μετατροπή των CoCos φθάνει το 61,3%.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα, επιδίωξη είναι το ποσοστό του Ταμείου να μειωθεί κάτω από το 30%, στόχος που, αν όχι άμεσα, μπορεί να επιτευχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο με τη διάθεση των δικαιωμάτων του Ταμείου.

Προεξοφλείται η επιτυχία της ΑΜΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), τα μηνύματα από τις αγορές προεξοφλούν την επιτυχία της ΑΜΚ με τη συμμετοχή του Ταμείου, που θα λειτουργήσει ως εγγυητής της αύξησης, διατηρώντας σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ένα σημαντικό ποσοστό.

Το θετικό κλίμα αποτυπώνεται στην εκτόνωση των πιέσεων στις δύο εκδόσεις ομολόγων Tier II που είχε πραγματοποιήσει η τράπεζα τον Ιούνιο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020, αξίας 400 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με επιτόκιο 9,75% και 5,5% αντίστοιχα.

Την έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου Tier II 500-600 εκατ. ευρώ δρομολογεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy η Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια έκδοση senior notes ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι υπογραφές με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της Cepal, αναμένονται την προσεχή εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω κινήσεις ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Οι κινήσεις και οι στοχεύσεις

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση ομολόγου Tier II που επιχειρεί η τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη έκδοση τον Φεβρουάριο του 2020 – 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%.

Μέσω της νέας έκδοσης η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει σημαντικό μέρος της ζημίας των περίπου 300 μονάδων βάσης που θα προκληθεί από τη συναλλαγή του Galaxy, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5%.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου και ενδεχομένως ενός νέου senior ομολόγου προεξοφλείται από την αγορά και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε δύο αντίστοιχες κινήσεις το 2019 και το 2020. Η έκδοση Tier II ήταν ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%, ενώ το senior ομόλογο της κατηγορίας green bond, που εκδόθηκε μεσούσης της κρίσης, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε στο 2,75% και ήταν το πρώτο ομόλογο αυτής της κατηγορίας που εξέδωσε ελληνική τράπεζα από το 2015.

Εντός της χρονιάς τοποθετείται και η έκδοση senior preferred ομολόγου από τη Eurobank, που θα αξιοποιηθεί για τον εμπλουτισμό της ρευστότητας και όχι ως κεφαλαιακή ενίσχυση.

Στα κεφάλαια της τράπεζας συμπεριλαμβάνεται ήδη ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ (σε αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών), που φέρει επιτόκιο 6,4%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή