Επιχείρηση «καθαρά χέρια» - Ανοίγουν οι φάκελοι των ποινικών ευθυνών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Δεν θα υπάρχει ρεβανσισμός αλλά ούτε και λήθη για τα κραυγαλέα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει στέλεχος της κυβέρνησης στο economico.gr, με αφορμή όσα λέγονται και γράφονται για το «άνοιγμα των φακέλων» που ενοχοποιούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για σειρά σκοτεινών υποθέσεων.

Και ναι μεν κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό κάνουν λόγο για «ρεβανσισμό της Δεξιάς», όσοι όμως γνωρίζουν τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να «τακτοποιήσει λογαριασμούς» με τους πολιτικούς αντιπάλους του. «Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, λένε, απαιτεί ήρεμο πολιτικό κλίμα».

Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που αποτελούν ανοιχτές πληγές και για τη δικαιοσύνη που φάνηκε περισσότερο τυφλή από όσο έπρεπε. Και των οποίων οι φάκελοι θα έρθουν στη Βουλή και θα διερευνηθούν.

«Ποινικός έλεγχος όσων έστησαν τη βρώμικη δουλειά της Novartis»

«Ο πολιτικός πολιτισμός που έχει επιβάλλει με τη στάση της η κυβέρνηση δεν πρέπει να μπερδεύεται με την παραγραφή των κορυφαίων σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει υπουργός που υπέστη «διωγμό» από την προηγούμενη κυβέρνηση, ευρισκόμενος στο μάτι του κυκλώνα στην υπόθεση Novartis.

Στην υπόθεση αυτή που εμφανίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους» για να καταλήξει – με τη βούλα της δικαιοσύνης – σε μέγα ζήτημα ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής και διωγμού των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα, «υπάρχει σίγουρα θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως που θα εξελιχθεί και σε ποινικό έλεγχο όσων έστησαν αυτή τη βρώμικη δουλειά», λένε κύκλοι των θιγόμενων πολιτικών.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να εμπλέξει  «βαριά» ονόματα της δημόσιας ζωής, όπως τον Αντώνη Σαμαρά, τον Παν. Πικραμένο  τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Δημ. Αβραμόπουλο, τον Μάριο Σαλμά,  τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Ευαγ. Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη σε μια θορυβώδη υπόθεση που κατέληξε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

Πολύκροτες και “θορυβώδεις” υποθέσεις με ποινικό ενδιαφέρον

Εκτός όμως αυτής της πολύκροτης υπόθεσης για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση είναι «ανοικτή» και σε μια σειρά άλλων υποθέσεων, με έντονη οσμή σκανδάλου.

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει προς τον κ. Μητσοτάκη συγκλίνουν προς το ότι πρέπει να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι φάκελοι οι οποίοι περιέχουν υποθέσεις που προφανώς εμπλέκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποθέσεις όπως:

  • Η περιβόητη πώληση οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και η αναβάθμιση των F-16, στις οποίες εμπλέκεται η πρώην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
  • Η αμαρτωλή σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος» με απαράδεκτα χαμηλό τίμημα, ενέργεια που ακυρώθηκε με παρέμβαση της Κομισιόν
  • Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη,
  • Τα κονδύλια του μεταναστευτικού
  • Η ανεξήγητη εξαγορά από τη ΔΕΗ ζημιογόνου εταιρείας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο ρόλος του Γιώργου Σταθάκη
  • Οι καταγγελίες Καμμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο για Σόρος και για χρηματισμό της κυβέρνησης από ξένους παράγοντες σε σοβαρά εθνικά
  • Οι δημόσιες καταγγελίες πρώην στελεχών της ΕΡΤ για σκανδαλώδη κακοδιαχείριση
  • Η υπόθεση Πετσίτη και η ροή του χρήματος από την πολυδαίδαλη δράση του συμμαθητή του Νίκου Παππά ο οποίος μπαινόβγαινε με άνεση στο Μαξίμου και κατέληξε στέλεχος στις επιχειρήσεις του Λαυρεντιάδη.

Η μεγάλη ζημιά των ανερμάτιστων μαθητευόμενων μάγων

Το μέγα σκάνδαλο, ωστόσο, είναι το καταστροφικό εξάμηνο του 2015, η επιβολή των capital controls, η τεράστια ζημιά που υπέστη η οικονομία και κυρίως οι τράπεζες, η απώλεια δισεκατομμυρίων λόγω της τραγικής διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κύριους υπεύθυνους τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.

Στη ΝΔ θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές ενέργειες που έγιναν και που κόστισαν στη χώρα όσο τίποτε άλλο στα χρόνια των μνημονίων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ