«Επιχείρηση κάθαρση» στην Ουκρανία: «Καρατόμηση» και του υπουργού Άμυνας εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά

Στην αποπομπή και του υπουργού Άμυνας της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους αρκετά μέλη της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους, εν μέσω έρευνας για φαινόμενα διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχάμια, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση έπειτα από την αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς στο υπουργείο του, θα αναλάβει άλλο κυβερνητικό αξίωμα και στη θέση του θα μετακινηθεί ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GUR) Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Ωστόσο, ο Αραχαμία σημείωσε ότι η αντικατάσταση του Ρεζνίκοφ από τον Μπουντάνοφ δεν θα γίνει τελικά αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας στο Telegram: «Εν αναμονή του διορισμού των επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας. Οι αλλαγές προσωπικού στον τομέα της άμυνας δεν θα γίνουν αυτή την εβδομάδα».

Η κυβέρνηση «αξιολογεί τους κινδύνους»

Η ανακοίνωση της αλλαγής αυτής έγινε εν αναμονή μιας ενδεχόμενης νέας ρωσικής επίθεσης και έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλόνισαν, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Άμυνας, αν και ο Ρέζνικοφ προσωπικά δεν τέθηκε εν αμφιβόλω. Ούτε ο πρόεδρος Ζελένσκι ούτε ο Ρέζνικοφ ή ο Μπουντάνοφ έχουν επιβεβαιώσει αυτή την αλλαγή, ωστόσο, η πίεση σε βάρος του υπουργού Άμυνας είναι καταγεγραμμένη εδώ και εβδομάδες.

Άλλη μία βουλευτής του προεδρικού κόμματος, η Μαριάνα Μπεζούγκλα, δήλωσε στο Facebook πως ο ανασχηματισμός «αναβλήθηκε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας» στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση «αξιολογεί τους κινδύνους» που τίθενται από μια τέτοια αλλαγή ενώ ενισχύεται η ρωσική στρατιωτική πίεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον Αραχάμια, ο Ρέζνικοφ, 56 ετών, θα διοριστεί υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

Ρεζνίκοφ: Δεν είμαι ενήμερος

Ο Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ωστόσο πως δεν είναι ενήμερος για τυχόν διορισμό του στο υπουργείο Στρατηγικής Βιομηχανίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου ICTV. Ο Ρέζνικοφ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του πολέμου στην Ουκρανία, είχε διοριστεί υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021. Όμως το υπουργείο του κηλιδώθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής του αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο είχε υπογράψει συμβόλαια προμήθειας τροφίμων σε διπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές από εκείνες της αγοράς. Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, αλλά δεν έκανε κάποια αναφορά στην απομάκρυνση του υπουργού.

Το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, η οποία θεωρείται «συστημικό φαινόμενο» στην Ουκρανία, ήταν στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας του Ζελένσκι, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη χώρα και αποτελεί απαράβατο όρο για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι καταγγελίες για διαφθορά εν μέσω σύρραξης με τη Ρωσία προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και προβληματισμό στους Δυτικούς συμμάχους της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή