«Επιχειρηματικότητα» για Twitter

    Επιχειρηματικότητα
    Του Νίκου Νυφούδη, π. Βουλευτή Ποταμιού

    Ενηλικιώθηκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και φοίτησα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας –το άνδρο των αυριανών στελεχών επιχειρήσεων που πίνουν το αίμα του λαού– στις αρχές της δεκατίας του 2000, τότε που και μόνο η σκέψη του επιχειρείν σε κατέτασσε στους εχθρούς του έθνους.

    Ο Αλέξης Τσίπρας και οι τότε σύντροφοί του και μετέπειται υπουργοί του διαδήλωναν στη Γένοβα κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, ενώ ο Κώστας Καραμανλής και οι παντοτινοί κύκλοι του διόριζαν χιλιάδες νέους υπαλλήλους στο δημόσιο και κατάφερναν ασθμαίνοντας να πουλήσουν τη χρεωκοπημένη Ολυμπιακή πέντε χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων τους.

    Όσοι μιλούσαμε για την ιδέα μιας επιχείρησης –περισσότερο από ανάγκη και όχι από ιδεολογία– εκλαμβανόμασταν από σκοτεινοί, στη χειρότερη, έως ανεδαφικοί, στην καλύτερη περίπτωση.

    Είκοσι χρόνια μετά, ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί από την κακιά αδελφή της Σταχτοπούτας στην ίδια τη Σταχτοπούτα. Η επιχειρηματικότητα είναι της μόδας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα προσελκύσει πιο πολλούς Κινέζους και Σαουδάραβες επιχειρηματίες στη χώρα. Η ανάπτυξη έχει γίνει η μαγική λέξη στο στόμα κάθε υπουργού που σέβεται τον εαυτό του. Πώς όμως αλήθεια εννοούν οι πολιτικοί ταγοί την ανάπτυξη; Και βλέπουν άραγε τον περιορισμένου επενδυτικού βεληνεκούς επιχειρηματία ως χρήσιμο για την ανάπτυξη;

    Φοβάμαι πως όχι. Η επιχειρηματικότητα δεν έρχεται με το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά με τη μικρή σκέψη και την αποφασιστικότητα. Είναι ο μικρό-μεσαίος επιχειρηματίας αυτός που θα κάνει τη διαφορά στην ελληνική αγορά. Όχι με τον μεμονωμένο όγκο τους, αλλά με το πλήθος τους. Και για αυτοί οι πρώην και οι νυν δεν κάνουν πολλά. Και είναι κρίμα γιατί ο μικρό-μεσαίος επιχειρηματίας δεν περιμένει πολλά για να επενδύσει σε αντίθετη με το μεγάλο κεφάλαιο που συνέχεια απαιτεί. Ο μικρό-μεσαίος επιχειρηματίας θέλει απλώς σύμμαχό του το Κράτος. Θέλει απλά πράγματα από τους Δήμους, όπως κίνητρα για τη δημιουργία νέων ζωντανών γειτονιών, μείωση δημοτικών τελών, συνετή χρήση κοινόχρηστων χώρων. Θέλει απλά πράγματα από την κυβέρνηση, όπως περίοδος χάριτος για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέο εργαζόμενο που προσλαμβάνει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέας ώστε αυτός να στηρίξει υγιείς επιχειρηματικές προτάσεις και όχι «εταιρείες ζόμπι».

    Ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός που θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που άλλαξε τη ροή της χώρας είναι αυτός που θα καταφέρει να απαντήσει στην πράξη σε ερωτήματα όπως το πόσο εύκολο είναι να ανοίξεις μια επιχείρηση, πόσο εύκολο είναι να δανειοδοτηθείς ή πόσο εύκολο είναι να εξάγεις.  Οι υπόλοιποι θα μείνουν στην ιστορία για τη χρήση τoυ Twitter.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή