Επιδότηση 5.000 ευρώ για τη δημιουργία e-shop σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου – Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Σήμερα (Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021) ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη δράση «e-λιανικό» που απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαρτίου 2021.

  • Αίτηση – μέσω της ειδικής πλατφόρμας openshops.gr- μπορούν να υποβάλουν όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν και δικαιούνται να λάβουν την επιδότηση των 5.000 ευρώ για τη δημιουργία e-shop ή την ανάπτυξη και αναβάθμιση ήδη υπάρχοντος ηλεκτρονικού τους καταστήματος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις δικαιούχοι να λάβουν επιδότησηείναι όσες:

  • δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο,
  • Έχουν φυσικό κατάστημα (ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ) και,
  • η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και έπειτα

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιδότηση

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιείρησης στο πρόγραμμα επιδότησης είναι:

– να έχει το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.

– να διατηρεί φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,

– να έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής,

–  να έχει μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

– να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

Εξοπλισμός πληροφορικής και υπηρεσίες λογισμικού

Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται:

1. Εξοπλισμός πληροφορικής (μόνο για νέα e-shop) ως το 30% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως: Server με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιλέξιμη είναι και η μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), για ένα έτος. Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός: εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ Η/Υ (Desktop/Laptop),

2. Λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού ως το 100% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως: Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop, σε δύο γλώσσες, περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον). Προμήθεια λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop για ένα έτος. Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Η κατανομή των πόρων του προγράμματος

Ο προϋπολογισμός της δράσης επιδότησης του ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 31,46 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Τα 15,515 εκατ. ευρώ θα τα μοιραστούν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Η Αττική θα λάβει τα 25,042 εκατ. ευρώ, η Στερεά Ελλάδα 3,542 εκατ. ευρώ, και 4,438 εκατ. ευρώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η διάρκεια υλοποίησης διαμορφώνεται στους 6 μήνες από την έκδοση της απόφασης, με την οποία δίνεται η έγκριση για ένταξη στο πρόγραμμα. Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή