Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στις νέες προσλήψεις: Tι θα αλλάξει στις επιχειρήσεις και την εργασία

  Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στις νέες προσλήψεις

       

Μήλο της έριδος αποτέλεσε η τροπολογία για την 6μηνη επιδότηση εισφορών που αφορά 100.000 νέους εργαζομένους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει παρών.

Οι λεπτομέρειες του μέτρου: To κράτος από 1 Οκτωβρίου  θα επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στο 100% ανεξαρτήτως  μισθού και  ειδικότητας,  για ένα εξάμηνο για κάθε νέα πρόσληψη που γίνεται με απαραίτητη προϋπόθεση να μην μειωθούν οι θέσεις απασχόλησης στην επιχείρηση.

Σαν οικονομική πολιτική: Tο συγκεκριμένο μέτρο έστω για σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει κίνητρο για τους εργοδότες να προβούν σε νέες προσλήψεις μειώνοντας παράλληλα το κόστος της πρόσληψης. Σκοπός εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την τόνωση της παραγωγικότητας – μέσω του νέου εργατικού δυναμικού- είναι η αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Καταλαβαίνουμε ότι μέχρι τέλος του έτους είναι δύσκολο να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της ανεργίας διότι ακόμη δεν έχουν τεθεί δε εφαρμογή όλα από τα νέα μέτρα που ακούσαμε στη ΔΕΘ και δεν έχουμε λάβει ακόμη χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης.

Ο προβληματισμός για το “6μηνο”

Το ανησυχητικό είναι: Oτι μετά το πέρας  του 6μήνου η επιχείρηση  δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τον εργαζόμενο. Αυτό προβληματίζει όσους αναζητούν εργασία καθώς σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ορθοποδήσει υπάρχουν αρκετές πιθανότητες απόλυσης.

Με το μέτρο αυτό όμως:  Έχει περισσότερες πιθανότητες από ότι χωρίς αυτό να προσληφθεί ο ενδιαφερόμενος από μια εταιρεία. Μάλιστα, μέσα από την επιδότηση εισφορών προωθείται η αρχή της νομιμότητας και η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.  Πολλοί εργαζόμενοι που ήδη απασχολούνται σε μια επιχείρηση αλλά με μη νόμιμο τρόπο μπορούν να επιδιώξουν την εξασφάλιση ενσήμων έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον το γεγονός ότι επιδοτούνται εισφορές κάθε ύψους αυξάνει τις πιθανότητες προσλήψεων και υπαλλήλων με μεσαίο και μεγάλο μισθό.

Ο ανταγωνισμός: Η επιδότηση εισφορών θα αυξήσει τα επίπεδα ανταγωνισμού των υπαλλήλων καθώς όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην επιχείρηση και μετά το 6μηνό θα προσπαθήσουν να είναι περισσότερο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι  στο αντικείμενο της εργασίας τους ώστε να αναγνωριστεί ο κόπος τους από τον εργοδότη και να μην κινδυνέψουν με απόλυση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή