Επιφυλακτική η Citigroup σχετικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα: H εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο δείχνει η αύξηση 2,2%

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Citigroup σχετικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αφού σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, αναφέρει πως η εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο δείχνει η αύξηση 2,2%.

Συγκεκριμένα, σε σημείωμα στους πελάτες, η Citi αναφέρει πως ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1% το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαίο επίπεδο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Ωστόσο, τα λεπτομερή στοιχεία δείχνουν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα.

Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε ελαφρά κατά 0,1% στο τρίμηνο και οι επενδύσεις υποχώρησαν. Η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ισχυρή – ιδιαίτερα χάρη στον τουρισμό – ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τη Citi, η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει αδύναμη -περίπου στο 1% κατά μέσο όρο το 2018 – αλλά η βελτίωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί πιθανώς πάνω από 2% το 2018.

Οι επενδύσεις παραμένουν όμως αδύναμες, τονίζει η τράπεζα, ενώ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 10% το 2018.

Η Citi προειδοποιεί ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο ελαφρώς κάτω του 2% σε πραγματικούς όρους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ