Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και τα μηνύματα του διαγγέλματος. Τί έγειρε τη ζυγαριά προς τις πιο συντηρητικές εισηγήσεις

    Kυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν υπό διαμόρφωση το περιεχόμενο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο έδωσε το πράσινο φως για τη σταδιακή άρση των μέτρων, από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαίου. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρχε πλήθος εισηγήσεων, μεταξύ των οποίων και αρκετές οι οποίες, με γνώμονα την πιεστική ανάγκη επανεκίννησης της οικονομίας, τάσσονταν υπέρ της ταχύτερης μετάβασης στην επόμενη φάση.

    Κατά τις ίδιες πηγές, μετά και από εξανλητική συζήτηση με τους ειδικούς επιστήμονες, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τις τελευταίες πινελιές, με το ίδιο ακριβώς κριτήριο, με το οποίο πήρε προ εβδομάδων τη δύσκολη απόφαση για lock down :  Tην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

    Ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για τελευταία φορά πριν το διάγγελμα για τα τελευταία στοιχεία από τους ειδικούς, και  “σφράγισε” το διάγγελμά του, λαμβάνοντας, όπως προέκυψε σαφώς από το περιεχόμενό του, τις  πιο «συντηρητικές» προβλέψεις και όχι εκείνες που προέκριναν τους αριθμούς έναντι των ανθρώπινων ζωών.

    Οπως και στο πρώτο του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός έθεσε την ατομική ευθύνη ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

    «Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής… Το Σχέδιο θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών».

    Επισήμανε ότι «καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι “Μένουμε Ασφαλείς”. Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

    Αναφέρθηκε στα πρώτα στάδια της επιστροφής στη νέα κανονικότητα που ξεκινούν στις 4 Μαΐου, εξελίσσονται τον Μαΐο και θα συνεχιστούν τον Ιούνιο.

    Τόνισε ότι: «Κλειδί για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών», καθώς το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο, αλλά είναι ακόμα εύθραυστο. «Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, “Μένουμε Σπίτι” παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή».

    Προειδοποίησε, δε, χωρίς περιστροφές, ότι μ έχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας… Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται».

    Αμέσως μετά άλλωστε κατά την παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υφυπουργούς έγινε κατανοητό ότι κομβική ημέρα ώστε να εισέλθει η χώρα στο επόμενο στάδιο θα είναι η 18η Μαΐου, όταν και τα δεδομένα θα αξιολογηθούν προκειμένου να εκκινήσει η τρίτη φάση του σχεδίου.

    Καμία δημοσίευση για προβολή