Ελλάδα και Τουρκία στη ζώνη του “θερμού ατυχήματος” στο Αιγαίο – Επικίνδυνη νευρικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Μέρκελ δεν μπορεί να “συνετίσει” τον Ερντογάν

Μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια της Α. Μέρκελ να “συνετίσει” τον Ρ.Τ.Ερντογάν ώστε να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο φέρνει πιο κοντά την κορύφωση της κρίσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε χθες με τον Τούρκο πρόεδρο μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από μια περίπου εβδομάδα δικής του απροθυμίας να της μιλήσει, και το μόνο που εισέπραξε ήταν παράπονα για τη στήριξη τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Το “καρφί” πήγαινε πρωτίστως στη Γαλλία αλλά έδειξε και την τεράστια απόσταση που χωρίζει τον δικό του τρόπο σκέψης από την ευρωπαϊκή ανάγνωση της πραγματικότητας.

Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί σύγχυση από αλλεπάλληλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχουν για διάλογο (με τους όρους τους ασφαλώς) και η σύγχυση επιτάθηκε όταν ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Σόλτενμπεργ ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε τεχνικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η διάψευση από την ελληνική διπλωματία ήταν ακαριαία αλλά η εικόνα θόλωσε ακόμη περισσότερο, πολύ περισσότερο όταν λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Ελλάδα να στηρίξει “την πρωτοβουλία Σόλτενμπεργ για διάλογο”.

Πού βρισκόμαστε τώρα; 

Αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή:

  • Tης δημοσίευσης στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης της άδειας της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ που έχει χωρίσει σε “οικόπεδα” τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  • Tουρκικών ερευνών στην ελληνική ΑΟΖ όπως συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης.
  • Nέων διπλωματικών πρωτοβουλιών, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Tης ελληνογαλλικής συμφωνίας για εξοπλιστικά προγράμματα (κυρίως rafal, πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς).
  • Ενδεχόμενης ανακοίνωσης προμήθειας ετοιμοπαράδοτων (“μεταχειρισμένων”) φρεγατών από τις ΗΠΑ.

Μέχρι τις 24-5 Σεπτεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο Ερντογάν δείχνει πως θέλει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες έχοντας αποδείξει στο πεδίο πόσο έτοιμος για όλα είναι.

Τον “καίει” η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με περισσότερα κονδύλια. Διαβεβαιώνει εταίρους και συμμάχους ότι επιθυμεί διάλογο και εννοεί διάλογο με τον τουρκικό στόλο έξω από την Κάσο και την Κάρπαθο.

Οπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, κάθε μέρα που περνάει, το αδιέξοδο γίνεται βαθύτερο, καθώς η ρητορεία της Αγκυρας γίνεται ακόμη πιο εμπρηστική με αποτέλεσμα να δεσμεύεται εντός και εκτός συνόρων σε μια ακραία σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Καμία δημοσίευση για προβολή