Eπικίνδυνο διεθνές «μπρα ντε φερ» με φόντο τις νέες παγκόσμιες ισορροπίες. Οι στόχοι Κίνας – Ρωσίας, η βοήθεια του Πεκίνου στη Μόσχα και οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ

ΗΠΑ Ρωσία Κίνα

Ένα άκρως επικίνδυνο διεθνές «μπρα ντε φερ» βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τις νέες παγκόσμιες ισορροπίες και τον ρόλο που έχει η Κίνα στις τελευταίες εξελίξεις.

Η ανησυχία των ΗΠΑ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Κίνα έχει ήδη αποφασίσει να παράσχει στη Ρωσία οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και ότι σκέφτεται να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οπλισμένα drones.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στη Δύση, η Ρωσία φέρεται να ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα με «φόντο» την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο αντέδρασε οργισμένα απέναντι στα δημοσιεύματα αυτά, χωρίς ωστόσο, να τα διαψεύσει, κάτι που, ωστόσο, έπραξε το Κρεμλίνο. «Η Ρωσία δεν ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια και έχει επαρκή στρατιωτική ικανότητα για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εγκαίρως και πλήρως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΗΠΑ – Κίνα: Η κρίσιμη 7ωρη συνάντηση στη Ρώμη 

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σε μία «έντονη» επτάωρη συνάντηση στη Ρώμη με τον κινέζο ομόλογό του, Γιάνγκ Ζιετσί, υπογράμμισε ότι η Μόσχα προσποιήθηκε ότι ενδιαφέρεται για τη διπλωματία, ενώ παράλληλα προετοιμαζόταν για εισβολή και ότι ο ρωσικός στρατός έδειχνε ξεκάθαρα σημάδια αδυναμίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Ρώμη δεν περίμενε ότι οι κινέζοι διπλωμάτες θα διαπραγματευθούν, θεωρώντάς τους ως μεταφορείς μηνυμάτων στο Πεκίνο.

«Ήταν μια έντονη επτάωρη συνεδρίαση, η οποία αντικατοπτρίζει τη βαρύτητα της στιγμής, καθώς και τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Αυτή η συνάντηση δεν αφορούσε τη διαπραγμάτευση συγκεκριμένων θεμάτων ή αποτελεσμάτων, αλλά έγινε για μια ειλικρινή, άμεση ανταλλαγή απόψεων», είπε.

Εξαρτάται πως ορίζει κανείς την επιτυχία 

Ερωτηθείς αν ήταν επιτυχής, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Υποθέτω ότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις την επιτυχία, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ειδικά σε τομείς όπου διαφωνούμε».

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αποχώρησαν από τη συνάντηση της Ρώμης απαισιόδοξοι για το ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη σχετικά με τη στήριξη της Μόσχας.

«Το κλειδί εδώ είναι πρώτα να πείσουμε την Κίνα να επανυπολογίσει και να επαναξιολογήσει τη θέση της. Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αυτής της επαναξιολόγησης», δήλωσε ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συζήτησης.

«Έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοοικονομική στήριξη και το τόνισαν σήμερα. Το ερώτημα είναι αν θα προχωρήσουν παραπέρα», πρόσθεσε.

Τι ζητά η Ρωσία από την Κίνα

Στην κορυφή της λίστας των ρωσικών στρατιωτικών αγορών από την Κίνα βρίσκονται οπλισμένα drones και διάφορα είδη πυρομαχικών, αλλά οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά δεν θα ήταν απλή.

«Και οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν ότι δεν μοιράζονται κοινά συστήματα και έτσι αυτό το κάνει προβληματικό», είπε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. Το CNN ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός ζητά επίσης πακέτα σίτισης στρατιωτών, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά υλικοτεχνικά του προβλήματα, σε μια πιο παρατεταμένη και σκληρή σύγκρουση από ό,τι περίμενε.

Η Ρωσία χρειάζεται οικονομική βοήθεια επειγόντως, ενόψει των καταστροφικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Η χώρα κινδυνεύει να αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της, με δύο πληρωμές τόκων την Τετάρτη, αν και θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Παράλληλα, η Μόσχα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο σχεδόν των 640 δισ. δολαρίων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μέρος αυτών των αποθεμάτων στο κινεζικό νόμισμα γουάν, επομένως το Πεκίνο θα μπορεί να παρέμβει για να παράσχει άμεση βοήθεια.

Ο στόχος Πούτιν και Σι και οι κινήσεις των ΗΠΑ

Πάντως, στην Ουάσιγκτον επικρατεί απαισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτραπεί η Κίνα από το να φρενάρει τις «παρτίδες» με τη Ρωσία, κυρίως γιατί θεωρεί ότι η συνεργασία τους καθοδηγείται από την «κορυφή».

«Είναι πραγματικά ένα έργο του Σι Τζινπίνγκ. Βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από αυτή τη στενή συνεργασία με τη Ρωσία», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Guardian. Υπάρχει περισσότερος σκεπτικισμός κάτω από τις τάξεις τους, αλλά ο Σι και ο Πούτιν έχουν δεσμευτεί στην κοινή τους άποψη για τις ΗΠΑ, ως αρκετά αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην περίοδο της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Εάν η Κίνα υποστηρίξει τη Ρωσία στην αναμέτρησή της με τη Δύση, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο να πείσει τους συμμάχους, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο. Ο Σάλιβαν πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι την Τρίτη για συζητήσεις με τη γαλλική κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το κλειδί εδώ είναι μια προσεκτική διαδικασία διαλόγου και συζήτησης με την Ευρώπη σχετικά με το τι αποκαλύπτει η Κίνα για τις παγκόσμιες πολιτικές και τις προτεραιότητές της», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Ο στόχος μας είναι βασικά να δεσμευτούμε προσεκτικά με την Κίνα, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους (σ.σ. για το τι κάνουμε) καθ’ όλη τη διάρκεια, αλλά αν γίνει σαφές ότι (σ.σ. η Κίνα) κινείται προς άλλη κατεύθυνση, ας είναι», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή