Επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν: Ζητά αλλαγή του status quo στο Αιγαίο με επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

Ερντογάν Συνθήκη Λωζάνης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει και θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, διευρύνοντας επικίνδυνα το πεδίο των ζητημάτων που θέτει προς συζήτηση  σε έναν ενδεχόμενο διάλογο.Αυτό απλά σημαίνει πως βάζει ευθέως θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το status qvo των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Γι αυτό και ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Την ανεκδίηγητη αυτή διεκδίκηση, την οποία σημειωτέον είχε διατυπώσει ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επί κυβερνήσεως Τσίπρα, διατύπωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Τούρκο πρόεδρο και απηχεί τις απόψεις του.

«Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων”. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Ομως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

Η τακτική των διπλών μηνυμάτων 

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας – Αγκυρας, οι οποίες δρομολογούνται με τη νέα χρονιά, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει διπλά μηνύματα, με συνεχείς απειλες προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα με μία συστηματική προσπάθεια να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι είναι η πλευρά της Αθήνας που δεν θέλει τον διάλογο.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι στην αντίστροφη μέτρηση προς τις διερευνητικές επαφές, ο Ερντογάν θα βάζει όλα και περισσότερα θέματα στο τραπέζι, με στόχο να εκπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανεδαφικές επιδιώξεις της, και να οδηγήσει την Αθήνα σε μια γεωπολιτική ήττα.

Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, δεν αποκλείουν, μέσα στο νέος έτος ο Ερντογάν να επιδιώξει, την εκπλήρωση των προσδοκιών για την “Γαλάζια Πατρίδα”. Και στην προσπάθειά του αυτή, θεωρεί ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την πολυμέρη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία προωθεί, με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και όχι μόνο, το ευρωπαϊκό δίδυμο των Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα μηνύματα της Αθήνας 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει συνεπή πρόθεση για αποκλιμάκωση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τη μία και μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Σε αυτήν την βασική αρχή της προσθέτει και την απειλή των “αυστηρών” ευρωπαϊκών κυρώσεων εάν οι προκλήσεις συνεχιστούν.

Σε αυτό το κλίμα χθες,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μνημόνευσε για άλλη μία φορά την απειλή των κυρώσεων στην Τουρκία, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις.

Αποτιμώντας τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και «στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά και στο Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Ένα διάταγμα, το οποίο τέθηκε τη Δευτέρα σε ισχύ και είναι το «απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή».

Πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Παραλλήλως, στο Διάταγμα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση των αντιστοίχων δικαιωμάτων της και στις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειάς της. Και αυτό, έχει τη σημασία του στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή