Επικίνδυνο παιχνίδι της Αγκυρας στην Λιβύη: Επεισόδιο με γερμανική φρεγάτα και επιχείρηση εμπλοκής της Ελλάδας

Τουρκικά ΜΜΕ: «Πρόκληση» από τον έλληνα διοικητή της επιχείρησης «Ειρήνη»

Αγκυρα Ειρήνη

Mε ένα παρ’ ολίγον… επεισόδιο με γερμανική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης και με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να εμπλέκουν στην υπόθεση και την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την θέση της Τουρκίας εν όψει της συνόδου κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.

Το λιβυκό ζήτημα αποτελεί, ούτως ή άλλως, ένα από τα πολλά ανοιχτά θερμά μέτωπα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, όμως το νέο επεισόδιο διακυνδυνεύει πλέον και τις ισορροπίες στις σχέσεις Αγκυρας-Βερολίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ανοιχτό πια ενδεχόμενο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την αποκάλυψη του Spiegel ότι η Αγκυρα εμπόδισε χθες την γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να ελέγξει τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης. Ο έλεγχος διατάχθηκε επειδή υπήρχαν υποψίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και σε αντίστοιχο περιστατικό με γαλλικό πολεμικό πλοίο.

Τουρκικά ΜΜΕ: “Πρόκληση” από τον έλληνα διοικητή της επιχείρησης “Ειρήνη”

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όμως, επιχειρούν τώρα να δώσουν ελληνοτουρκική διάσταση στην υπόθεση: Τονίζουν ότι η εντολή για έλεγχο στο τουρκικό πλοίο ‘Ροζελίνα Α”, το οποίο φέρεται να μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη, δόθηκε από τον έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» ανοιχτά της Λιβύης.

«Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του trthaber.com, που υποστηρίζει ότι «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»,  δόθηκε διαταγή στην γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο «Ροζελίνα Α» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.

«Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου N.Δ της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» με εντολή του Έλληνα διοικητή» αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, συμπληρώνοντας:

«Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η συγκατάθεση του κράτους σημαίας πρέπει να ληφθεί προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» να επιβιβασθεί στο πλοίο και να το ελέγξει.

Οι άνδρες της φρεγάτας «Αμβούργο» δεν είχαν τέτοια άδεια, παρόλα αυτά ελικόπτερο τους προσγειώθηκε στο «Ροζαλίνα Α». Η προσγείωση του ελικοπτέρου και οι κινήσεις των ανδρών της φρεγάτας «Αμβούργο» καταγράφηκαν με κινητά τηλέφωνα του προσωπικό του πλοίου».

Διοικητής των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι ο έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Θεόδωρος Μικρόπουλος. Ο Έλληνας επικεφαλής ωστόσο κινείται πάντοτε με βάση τις εντολές που παίρνει από τον Ιταλό Ναύαρχο στο κέντρο επιχειρήσεων της επιχείρησης “Ειρήνη” που εδρεύει στη Ρώμη.

Η απάντηση από το υπ. Αμυνας της Γερμανίας

Στα γεγονότα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας Κρίστιαν Τιλς, εξηγώντας την διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη».

Όπως είπε, η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

«Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής «Ειρήνη». H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στην φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε ο κ. Τιλς και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει την συγκατάθεση του κράτους, του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο. «Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση.

Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», τόνισε ο κ. Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.

Η απειλή των κυρώσεων

Διπλωματικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ιδιαίτερα την συγκυρία στην οποία επέλεξε η Αγκυρα να αρνηθεί τον έλεγχο στον τουρκικό πλοίο. Οπως τονίζουν, το επεισόδιο ήρθε την ίδια ημέρα με την προειδοποίηση που απηύθυναν η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία για πιθανή επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στην χώρα τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Τουρκία δεν κατονομάζεται στην προειδοποίηση των “τεσσάρων”, αλλά φωτογραφίζεται ευθέως καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοιχτά εκφράσει την αντιθεσή του στους όρους της εκεχειρίας στην Λιβύη.

Καμία δημοσίευση για προβολή