Επικοινωνία ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και τη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών για τον αμερικανό στρατιώτη που πέρασε τα σύνορα

Η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και η Βόρεια Κορέα έχουν αρχίσει να συζητούν την υπόθεση του Τράβις Κινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη που πέρασε στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής διοικητής της διοίκησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επιβλέπει την εκεχειρία στον πόλεμο της Κορέας.

Ο Κινγκ, ένας στρατιώτης του αμερικανικού στρατού που υπηρετεί στη Νότια Κορέα, πέρασε στη Βόρεια Κορέα στις 18 Ιουλίου ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα διακορεατικά σύνορα, φέρνοντας την Ουάσινγκτον σε ένα νέο διπλωματικό δίλημμα με τον πυρηνικά εξοπλισμένο Βορρά.

Οι συνομιλίες μεταξύ του UNC και του στρατού της Βόρειας Κορέας ξεκίνησαν και διεξήχθησαν μέσω ενός μηχανισμού που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ανακωχής του πολέμου της Κορέας, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Andrew Harrison, αξιωματικό του βρετανικού στρατού που υπηρετεί ως αναπληρωτής διοικητής της πολυεθνικής δύναμης.

«Η πρωταρχική ανησυχία για εμάς είναι η ευημερία του στρατιώτη Κινγκ», δήλωσε ο Χάρισον σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αρνούμενος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την επαφή με τη Βόρεια Κορέα.

«Η συζήτηση έχει ξεκινήσει μέσω των μηχανισμών της συμφωνίας ανακωχής», δήλωσε ο Χάρισον, αναφερόμενος στον Λαϊκό Στρατό της Βόρειας Κορέας.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει αυτή τη διαδικασία».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, τα οποία συνήθως σχολιάζουν κάθε φορά που κρατούνται Αμερικανοί υπήκοοι, παραμένουν σιωπηλά για τον Κινγκ.

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων λίγες ώρες μετά την άφιξη ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων σε λιμάνι της Νότιας Κορέας.

Ήταν η πρώτη τέτοια επίσκεψη από τη δεκαετία του 1980 και χρησίμευσε ως μια ωμή υπενθύμιση στη Βόρεια Κορέα ότι η Ουάσιγκτον έχει πάντα πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές που αναπτύσσονται σε κοντινή απόσταση βολής.

Η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Οι εκδρομές στο συνοριακό χωριό εκεχειρίας, γνωστό επίσημα ως Κοινή Ζώνη Ασφαλείας (JSA), ανεστάλησαν αφού ο Κινγκ πέρασε τα σύνορα.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές τις περιοδείες, οι οποίες εποπτεύονται από το UNC, πρέπει να εγγραφούν πολύ νωρίτερα για να λάβουν έγκριση και υποτίθεται ότι ακολουθούν αυστηρούς κανόνες.

Παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας για το πώς ο Κινγκ εξουσιοδοτήθηκε να πάει στην περιοδεία παρά το ιστορικό του, δήλωσε ο Χάρισον.

Ο Κινγκ είχε εκτίσει ποινή κράτησης στη Νότια Κορέα με την κατηγορία της επίθεσης και της καταστροφής δημόσιας περιουσίας και επρόκειτο να επιστρέψει αεροπορικώς στη βάση του στο Φορτ Μπλις του Τέξας την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα.

Το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων Κρουζ προς τη θάλασσα στα δυτικά της κορεατικής χερσονήσου. Τη Δευτέρα, ένα άλλο, δεύτερο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ έφτασε στη Νότια Κορέα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων, βομβαρδιστικών ή υποβρυχίων πυραύλων στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

 

ΠΗΓΗ: CNBC

 

Καμία δημοσίευση για προβολή