Επιμένει η Ελβετία, αρνείται να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, επικαλούμενη την πολιτική ουδετερότητας

Η πιο πλούσια -και πρόσφατα και από τις καλύτερα εξοπλισμένες, μετά τη συμφωνία για αγορά F-35- χώρα της Ευρώπης επιμένει να αρνείται να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Βέτο στη Δανία

Ο λόγος για την Ελβετία, η κυβέρνηση της οποίας άσκησε βέτο στο αίτημα της Δανίας για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία επικαλούμενη την πολιτική της ουδετερότητάς της, με βάση την οποία δεν προμηθεύει με οπλικό εξοπλισμό τις εμπόλεμες ζώνες.

Απαίτηση για άδεια επαεξαγωγής

Η Κρατική Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων στην Ελβετία (SECO) απέρριψε το αίτημα της Δανίας να προμηθεύσει με περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα Piranha III την Ουκρανία, μετέδωσε ο SRF, επικαλούμενος την επιβεβαίωση της SECO, η οποία ωστόσο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει. Η ουδέτερη Ελβετία απαιτεί από τις ξένες χώρες που αγοράζουν ελβετικά όπλα να ζητούν άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Όχι σε Γερμανία και Πολωνία

Τον Απρίλιο άσκησε βέτο για την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε αντιαεροπορικά άρματα μάχης, τα οποία στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία. Έχει επίσης απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για την αποστολή όπλων στη γειτονική της Ουκρανία. Ωστόσο, η χώρα έχει εγκαταλείψει την παλαιότερη τακτική της και έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Δοκιμάζεται η ουδετερότητα

Αλλά η ελβετική ουδετερότητα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη δοκιμασία της εδώ και δεκαετίες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την ερμηνεία της πολιτικής που κράτησε την Ελβετία παραμένοντας αμέτοχη σε αμφότερους τους παγκόσμιους πολέμους κατά τον 20ο αιώνα. Ήδη ελβετικό δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα η Ρωσία να μην λαμβάνει νομική βοήθεια στη χώρα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόβλημα για τις τράπεζες

Από την άλλη, ειδικά οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές τράπεζες και Ρώσους ολιγάρχες, φέρνουν σε δύσκολη θέση τον τραπεζικό τομέα της Ελβετίας, ο οποίος επί μακρόν αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για περιουσίες που έχουν αποκτηθεί με, ας πούμε, ασαφή τρόπο, καθώς, από τη μία η χώρα επιδιώκει να δείχνει ότι σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, αλλά από την άλλη καλείται να υπερασπιστεί και το διαβόητό της τραπεζικό απόρρητο.

Καμία δημοσίευση για προβολή