Επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ, για έργα ενεργειακής μετάβασης από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητά η Ελλάδα

Η ανεπάρκεια της Ευρώπης και τα στοιχήματα της Ελλάδας

Αίτημα για επιπλέον δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης 5 δισ. ευρώ, για έργα ενεργειακής μετάβασης, σκοπεύει να υποβάλει η Ελλάδα πιθανότατα έως τις 15 Μαρτίου.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στο νέο άξονα REPOWEREU και η κυβέρνηση σπεύδει να υποβάλει το αίτημα της επιπλέον χρηματοδότησης μεταξύ των πρώτων, καθιστώντας σαφές ότι ενδιαφέρεται να απορροφήσει και άλλους πόρους σεδάνεια, καθώς θεωρεί ότι το σχετικό πρόγραμμά της σημειώνει επιτυχία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί αιτήματα για δάνεια 4,5 δισ. ευρώ σε σύνολο διαθέσιμων πόρων 12,7 δισ. ευρώ και βρισκόμαστε ακόμη μόλις στο 2023, ενώ το πρόγραμμα λήγει το 2026. Ετσι, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και για ένα επιπλέον ποσό δανείων 5 δισ. ευρώ και μάλιστα για ενεργειακά έργα, που είναι ήδη μεταξύ των δημοφιλέστερων στις επενδυτικές προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει μια ενίσχυση του προϋπολογισμού των δανείων κατά 40%.

Δημοφιλή τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι λόγοι για τους οποίους τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τόσο δημοφιλή είναι κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη οι εξής:

1. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που δεν έχει ζήσει στο παρελθόν η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η fast track διαδικασία υπογραφής της σύμβασης μπορεί να περιοριστεί σε 1,5-2 μήνες.

2. Τα επιτόκια είναι ιδιαιτέρως δελεαστικά. Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι 0,35% και για τις μεγάλες 1%. Εκτιμά, όμως, επίσης ότι στην επιτυχία έχει συμβάλει ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, που εμπεριέχει το πρόγραμμα.

Γιατί η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες νέας χρηματοδότησης

Η σπουδή της κυβέρνησης οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν είναι ακόμη δεδομένοι οι πόροι που θα διατεθούν για τα δάνεια του REPOWEREU, οπότε θέλει να «κατοχυρώσει» το ενδιαφέρον της. Οι πόροι θα προέλθουν από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 225 δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη που δεν έχουν πάρει δάνεια μέχρι στιγμής έχουν δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αυτά έως τον Ιούλιο. Μεταξύ αυτών η Ισπανία, έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει τα 90 δισ. ευρώ που της αναλογούν, οπότε θα μειώσει τη δεξαμενή των 225 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει μια κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση –αν και όχι δέσμευση– εκ μέρους της Κομισιόν στη βολιδοσκόπησή της για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ των δανείων. Υπέρ της διεκδικησής της θεωρούν στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ότι θα λειτουργήσει η καλή πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Τα 5 κριτήρια δανεισμού

Εφ’ όσον εγκριθεί το επιπλέον ποσόν για τα δάνεια του REPOWEREU, θα διευρυνθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κατά ένα, το οποίο θα αφορά την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή, τα κριτήρια είναι:

1. Πράσινη Μετάβαση.

2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

3. Καινοτομία, Ερευνα και Ανάπτυξη.

4. Ανάπτυξη Οικονομιών Κλίμακας μέσω Συνεργασιών, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων.

5. Εξωστρέφεια.

Εκτός από τα δάνεια, μέσω του REPOWEREU η Ελλάδα θα εξασφαλίσει επιπλέον επιχορηγήσεις 770 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής μετάβασης. Το ποσόν, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, όπως τα δάνεια, αλλά προκύπτει από την κλείδα κατανομής 3,85% των νέων πόρων του REPOWEREU, ύψους 20 δισ. ευρώ. Ετσι, θα αναπληρωθεί και με το παραπάνω η απώλεια πόρων 339 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων, λόγω ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή