Επίσημο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ – απάντηση στην προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία

Ζελένσκι ειρήνευση

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram.

Το αίτημα έρχεται λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

«Είμαστε ήδη de facto μέρος του ΝΑΤΟ, ήρθε η ώρα να γίνουμε και de jure» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Λαμβάνουμε αυτό το αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ» τόνισε o Ζελένσκι.

De facto είμαστε ήδη μέρος του ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρει ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο facebook:

«De facto είμαστε ήδη μέρος του ΝΑΤΟ.

De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα της Συμμαχίας.

Είναι πραγματικότητα για την Ουκρανία – πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασης μας.

Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι Συμμαχία. Εκ των πραγμάτων.

Σήμερα η Ουκρανία κάνει αίτηση για να γίνει αυτό το de-jure. Ακολουθώντας μια διαδικασία που ταιριάζει με τη σημασία μας για την προστασία ολόκληρης της κοινότητάς μας. Με ταχεία διαδικασία.

Κάνουμε το καθοριστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Ζελένσκι: Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι με πρόεδρο τον Πούτιν

Όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας: «Έχουμε τη λύση», είπε και πρόσθεσε:

«Ο πρώτος είναι ο τρόπος ενίσχυσης της Ουκρανίας και εκδίωξης των κατακτητών από όλη την επικράτειά μας για επιστροφή στην ειρήνη. Θα περάσουμε από εδώ.

Δεύτερον – Η Ουκρανία ήταν και παραμένει ηγέτης στις διαπραγματεύσεις. Είναι το κράτος μας που πάντα προσέφερε στη Ρωσία να συμφωνήσει στη συνύπαρξη σε ίσους, δίκαιους, άξιους και δίκαιους όρους. Προφανώς, με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο είναι αδύνατον. Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ήδη με άλλον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Και τρίτον – πρέπει να καταγράψουμε νομικά όλα αυτά που έχουμε ήδη πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αναμέτρηση με την τυραννία».

Πούτιν: Ο λαός αποφάσισε

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προέδρευσε σε μία τελετή υπογραφής με τους επικεφαλής των τμημάτων των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.

«Ο λαός αποφάσισε. Η Ρωσία έχει τέσσερις νέες περιοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος ηγέτης. «Όσοι έχασαν τη ζωή τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ήρωες της Μεγάλης Ρωσίας», σημείωσε.

«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα νέα εδάφη με όλα της τα μέσα 

Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε ο Πούτιν. «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα. Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις αξίες μας» και ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης: «Για ποιους κανόνες που διακηρύσσει η Δύση μιλάμε; Αυτό είναι υποκρισία. Η Ρωσία είναι ένας πολιτισμός χιλίων ετών».

«Κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους εγκλήματα του παρελθόντος. Η ρωσοφοβία προκαλείται σήμερα από το γεγονός ότι δεν επιτρέψαμε να γίνουμε αποικία. Μας έλεγαν φίλους και μας αντιμετωπίζουν ως σκλάβους αλλά τώρα οι άνθρωποι στο Ντονέτσκ αποφάσισαν να αποκαταστήσουν την ενότητα του έθνους μας», συνέχισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή