Επισήμως στο «παιχνίδι» για την απόκτηση F-35 η Ελλάδα: Οι επαφές του υπουργείου Άμυνας με τις ΗΠΑ και τι ζητά η Αθήνα

Πριν από μερικές εβδομάδες, το economico.gr είχε παρουσιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει τα αμερικάνικά stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, η οποία και βρέθηκε εκτός προγράμματος, όταν απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί δραματικά.

Επίσημα βήματα

Συγκεκριμένα, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη επικοινωνήσει επισήμως με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, ζητώντας πληροφορίες για την απόκτηση από τη χώρα μας μιας μοίρας 18-24 F-35, η Ουάσινγκτον ήδη απάντησε και στις 6 Νοεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) προχώρησε στην αποστολή απαντητικής επιστολής στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι επιθυμίες της χώρας μας, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα των περίφημων μαχητικών.

«Παράθυρο ευκαιρίας»

Στην επιστολή, σύμφωνα με το protothema.gr, αναφέρεται ότι «η απόφαση για είσοδο στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» και προστίθεται ότι «η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί», καθώς και ότι «θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον».

Το χρονοδιάγραμμα

Η ΓΔΑΕΕ υπογραμμίζει ότι «λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της Ε.Ε. για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος». Η φράση αυτή περικλείει και την ουσία του ζητήματος, ήτοι, τίθεται το θέμα του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, ως έναν από τους παράγοντες που θα κρίνουν εάν τελικά θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τα F-16 και τα Rafale

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε μορφή «Viper», ενώ, παράλληλα, έχει συμφωνήσει με τη Γαλλία για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale (έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων), οπότε προφανώς και επιθυμεί να αποφύγει να «βαρύνει» υπερβολικά τον προϋπολογισμό με το κόστος απόκτησης των F-35, αλλά και να φθάσουν στη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πρώτα stealth μαχητικά, ώστε να υπάρχει χρόνος εκπαίδευσης των πιλότων και του επίγειου προσωπικού.

Υπεροπλία

Μάλιστα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά (κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στην Αθήνα), δεν αποκλείεται τα πρώτα F-35 να «πατήσουν» ελληνικό έδαφος ακόμα και μέσα στο 2021, ενώ εκτιμάται ότι από την αρχή του νέου έτους η Γαλλία θα αρχίσει να παραδίδει τα πρώτα Rafale με στόχο να παραδίδεται ένα κάθε μήνα. Σε συνδυασμό με τα αναβαθμισμένα F-16 και πιθανόν και τα F-35, θεωρείται ότι η Ελλάδα θα διαθέτει πραγματική υπεροπλία στο Αιγαίο και ταυτόχρονα να «ακυρώνει» το πλεονέκτημα που οι S-400 δίνουν στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή