Απογοητευτικός ο απολογισμός της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία: Η Άγκυρα γκρινιάζει και… δεν ακούει τι της λέει η Ουάσινγκτον

Απογοητευτικός ο απολογισμός της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία

Με πολύ λιγότερα απ’ όσα ενδεχομένως περίμενε η Άγκυρα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον περισσότερο επιδιώκει να τηρήσει ισορροπίες, παρά να δώσει στην ηγεσία της Τουρκίας πόντους.

Ανοιχτά όλα τα ζητήματα

Έτσι, ενώ οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι παρέχουν στην Τουρκία βοήθεια για τους σεισμούς ύψους σχεδόν 185 εκατ. δολαρίων, ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φάνηκε να μην οπισθοχωρεί των θέσεων της Ουάσιγκτον για όλα τα ζητήματα που «καίνε» την Άγκυρα:

  • Για τα F-16, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά νέων και αναβάθμιση παλιών μαχητικών, ωστόσο, «πέταξε το μπαλάκι» στο Κογκρέσο, για άλλη μια φορά. Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου άρχισε τις γκρίνιες, ότι κάποιοι συνδέουν την υπόθεση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως είπε, είναι «άδικο».
  • Όσον αφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι διμερές με την Τουρκία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται με σθένος υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία «το συντομότερο δυνατό». Απαντώντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε όλα τα μέρη της συμμαχίας να πείσουν τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Αγκυρας και να κερδίσει την υποστήριξή της.

Μήνυμα στην Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά

  • Για τα ελληνοτουρκικά, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άνοιξε παράθυρο» στην Τουρκία, λέγοντας σε συνέντευξή του στο NTV ότι «οι δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) πρέπει να προσπαθήσουν για την μείωση της έντασης και για να βρουν μια θετική οδό για το μέλλον. Όμως αν επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα, τότε υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας και θα έχει τεράστιο όφελος […]. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, των τουρκικών εταιρειών και της Τουρκίας». Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση Τσαβούσογλου, γεγονός που δείχνει ότι η Άγκυρα μάλλον δεν είναι έτοιμη για διάλογο.
  • Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου ουσιαστικά υποχρεώθηκε να διαβεβαιώσει τον Μπλίνκεν ότι η Τουρκία δεν πουλά στη Ρωσία εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό τον μήνα σχετικά με τις εξαγωγές στη Μόσχα χημικών προϊόντων, μικροτσίπ και άλλου εξοπλισμού.

Συνάντηση «στο πόδι»

Επιστέγασμα του μάλλον απογοητευτικού απολογισμού για την Άγκυρα, ήταν η συνάντηση -κυριολεκτικά «στο πόδι»- του Τούρκου προέδρου με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, λίγο πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρήσει εκ νέου για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα, ήταν κεκλεισμένων των θυρών και, εκτός από μια τυπική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το περιεχόμενό της, δεν υπήρξαν άλλες πληροφορίες, σαν η Άγκυρα να ήθελε να την υποβαθμίσει όσο περισσότερο μπορούσε.

Είναι προφανές ότι, παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών για βελτίωση των σχέσεων -ο Μπλίνκεν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, ωστόσο η σχέση των δύο χωρών είναι ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις- τα «χάσματα» παραμένουν και, όσο δεν κλείνουν, τόσο επιδεινώνεται το κλίμα. Ειδικά η στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ξεκάθαρη αντίδραση στην Ουάσινγκτον, η οποία αναγνωρίζει ότι αποτελεί άλλη μια «χαίνουσα πληγή» στις ήδη υπάρχουσες (S-400, Συρία, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία, κλπ).

Καμία δημοσίευση για προβολή