Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία: Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, η συνάντησή του με τον Ερντογάν, τι συζητήθηκε

Μάλλον… στο πόδι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γείτονα χώρα και λίγες ώρες πριν φθάσει στην Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στην Άγκυρα. Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των HΠΑ να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια στη, σύμμαχό μας στο NATO, Τουρκία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους όσους επλήγησαν από τους σεισμούς».

Παράλληλα, η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι κ.κ. Μπλίνκεν και Ερντογάν «συζήτησαν επίσης την υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από τη ρωσική επιθετικότητα και τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας σε διμερή θέματα, όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και η συλλογική ασφάλεια».

Ξανά στο προσκήνιο τα F-16

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει του αίτημα της Τουρκίας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν.

Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου, αν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι, καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον (…) της Συμμαχίας».

Καμία δημοσίευση για προβολή