Στα σκαριά επίσκεψη Μέρκελ σε Αθήνα και Αγκυρα τον Σεπτέμβριο. Τι επιδιώκει η Γερμανική Προεδρία στα Ελληνοτουρκικά

Η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και με αυτή την αφορμή έχει προσκληθεί η Γερμανίδα καγκελάριος στα εγκαίνια.

Δια της διπλωματικής οδού δεν έχει δοθεί ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση από τη γερμανική πλευρά και ο λόγος είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι μπορεί να έρθει αλλά δεν θα είναι για τη ΔΕΘ. Αν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει να επισκεφθεί τη χώρα μας, το πιθανότερο είναι ότι πριν ή μετά θα περάσει και από την Τουρκία και το περιεχόμενο των συνομιλών της στις δύο πλευρές του Αιγαίου θα έχει έντονα διπλωματικό.

  • Εχει πλέον γίνει σαφές ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο οφείλεται στην παρασκηνιακή παρέμβαση της Μέρκελ που μετέφερε στον Ερντογάν ότι “οι Ελληνες δεν αστειεύονται” και τον κάλεσε να την αφήσει να τον βοηθήσει στο εσωτερικό της ΕΕ όπου πληθαίνουν αυτοί που θέλουν την απομάκρυνσή του από το κοινοτικό πλαίσιο. Και για να τη βοηθήσει, πρέπει να δείξει διαλλακτικότητα και ηπιότητα.

Οι επιδιώξεις της Γερμανικής Προεδρίας

Στη διάρκεια του εξαμήνου της γερμανικής προεδρία της ΕΕ, η Α. Μέρκελ φαίνεται πως θέλει να προωθήσει μια επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Οι εκλογές στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο θα είναι μια σημαντική στιγμή για τον σχεδιασμό της. Εάν εκλεγεί ο Μ. Ακιντζί, που είναι ο μετριοπαθέστερος διεκδικητής της προεδρίας, θα ασκηθούν πιέσεις για την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης προκειμένου να επιδιωχθεί λύση του κυπριακού και, αν δεν επιτευχθεί, μια συμφωνία για την αξιοποίηση του πλούτου από την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

  • Η Μέρκελ φέρεται να θεωρεί δίκαιο το αίτημα της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων για ισότιμη συμμετοχή στον ενεργειακό πλούτο ακόμη και αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή της για ένα ταξίδι αφορμή σε Αθήνα-Αγκυρα, με αφορμή τη ΔΕΘ, θα ληφθεί ανάλογα με τη στάση της Αγκυρας στη διάρκεια του Αιγούστου. Εάν συντηρηθεί η ένταση, έστω και σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, δύσκολα θα επισκεφθεί τη χώρα μας, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Εάν υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας και σταθερότητας, μπορεί να επιλέξει ένα τέτοιο ταξίδι ακριβώς για να υπογραμμίσει ότι χάρη στις προσπάθειες της ίδιας ανοίγει νέο κεφάλαιο στα ελληνοτουρκικά.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή