Επιστολές Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Ε.Ε: Οι απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα συνιστούν κρίση της Άγκυρας με την Ευρώπη

Ðñüåäñïò ôçò Êïìéóéüí, Ïýñóïõëá öïí íôåñ ËÜéåí Ðñüåäñïò ôïõ Åõñùðáúêïý Óõìâïõëßïõ, Óáñë ÌéóÝë Ðñüåäñïò ôïõ Åõñùðáúêïý Êïéíïâïõëßïõ, Íôáâßíô Óáóüëé

Επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν» με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε και την ενημέρωση λέγοντας ότι «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των γειτόνων και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και ανυπόστατες, ιδιαίτερα όταν βασίζονται στο εξίσου παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Σε ερώτηση, αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και αν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία ή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Τόνισε πάντως ότι αυτό που ανέκαθεν επιδίωκε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε, παράλληλα, τις πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο, ενώ ερωτηθείς για τις θαλάσσιες ζώνες και τις συζητήσεις με Αίγυπτο και Ιταλία για τη χάραξη ΑΟΖ είπε πως έχει γίνει εδώ και χρόνια συστηματική προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το ζήτημα άπτεται λεπτών διπλωματικών χειρισμών και τυχόν ανακοινώσεις θα γίνουν μόνον όταν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι διαρκής και στο επίπεδο του ανώτατου οργάνου της εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή