Επιστροφές φόρου, ακόμα και τον Μάιο!

Η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων έχει ανοίξει εδώ και μέρες και ταχύτερη υποβολή δηλώσεων, σημαίνει και ταχύτερη επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, εκτιμάται ότι οι πρώτες καταθέσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στον Μάιο!

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι φορολογούμενοι καλούνται έως το τέλος Ιουνίου να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του TAXIS τις φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα που απέκτησαν εντός του 2018.

Χιλιάδες ήταν οι συμπολίτες μας που θέλησαν να τελειώσουν το ταχύτερο με αυτή την υποχρέωση, με αποτέλεσμα την πρώτη μέρα το σύστημα να παρουσιάζει καθυστερήσεις. Με το ‘καλημέρα“ υποβλήθηκαν περίπου 2.100 δηλώσεις, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι 7.000. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, όταν ξεκίνησε η υποβολή είχαν κατατεθεί 1.941 δηλώσεις.

Ως συνήθως, οι πρώτοι που τρέχουν να ξεμπερδεύουν με τις δηλώσεις τους, είναι φορολογούμενοι με μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό. Δηλαδή που ή δεν θα πληρώσουν τίποτα ή που θα πάρουν επιστροφή. Όσοι αναμένουν “βαρύ” λογαριασμό, ιστορικά καταθέτουν τις δηλώσεις τους αργότερα.

Επίσης, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, αυξάνεται αυτή την περίοδο, καθώς είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που επιδιώκουν να λάβουν το συντομότερο την επιστροφή φόρου τους. Αυτό, καθώς όσοι περιμένουν επιστροφή, αλλά το αφήσουν για το τέλος, μπορεί τελικά να μην την πάρουν, καθώς θα έχει βγει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρώτα γίνεται ο συμψηφισμός και μετά, αν υπάρχει υπόλοιπο, αυτό αποδίδεται στον δικαιούχο.

Σύμφωνα με τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, υπάρχουν κατηγορίες φορολογούμενων που μπορούν να επισπεύσουν την επιστροφή.

[more]

Έκπτωση 10% για δωρεές στο Δημόσιο. Αυτονόητη για τα λογιστικά γραφεία είναι η επιστροφή φόρου για όσους έκαναν το προηγούμενο έτος δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο. Τέτοιες είναι οι δωρεές προς το δημόσιο ή χορηγίες. Αυτή η κατηγορία δαπανών φέρνει έκπτωση φόρου της τάξης του 10%.

Φορολογούμενοι με αναπηρία άνω του 67%. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους έχουν γίνει φορο-κρατήσεις ή είναι συνταξιούχοι, θα επιστραφεί αυτό το ποσό και αν κάνουν γρήγορα τις δηλώσεις τους, θα είναι στο πρώτο κύμα των επιστροφών.

Όσοι αμείβονται με “απόδειξη δαπανών” ή όπως λέγεται πλέον “τίτλο κτήσης”. Εδώ υπάρχει το πλεονέκτημα ότι κατά την αμοιβή τους, έχει παρακρατηθεί το 20% του εισοδήματος τους και η φορολογική δήλωση εκκαθαρίζεται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων (με το αφορολόγητο όριο). Αυτό σημαίνει ότι αν τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο, μπορούν να πάρουν πίσω σχεδόν όλο το ποσό! Δυστυχώς, μέσα στα χρόνια της κρίσης, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που επέλεξαν να αντικαταστήσουν τη μισθωτή εργασία, με την απόδειξη δαπάνης και εργαζόμενοι που πληρούν θέσεις και καλύπτουν  πάγιες ανάγκες, αμείβονται με τρόπο ευκαιριακής εργασίας.

Τα “μπλοκάκια”. Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι  επαγγελματίες που έχουν λίγους έως τρεις πελάτες ή που ένας πελάτης καλύπτει το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους. Αυτή η ομάδα, αν έχουν και ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους, σύμφωνα με τον νόμο προβλέπεται να φορολογούνται ως μισθωτοί. Και εδώ γίνεται παρακράτηση φόρου 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Όμως, καθώς ως μισθωτοί, δικαιούνται την έκπτωση φόρου,  τους επιστρέφεται έως και το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε, όπως στην απόδειξη δαπάνης.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή