Επιστροφή στα ρεκόρ για τα Ελληνικά ομόλογα

Μετά από μια περίοδο όπου οι επενδυτές διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για τα ελληνικά ομόλογα, τώρα καταφέρνουν και αποκτούν ξανά μια θέση στην κούρσα των ομολόγων.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σήμερα , η τιμή του ελληνικού κρατικού ομολόγου με δεκαετής διάρκεια απογειώθηκε, ενώ η απόδοση του είχε πτώση εως και 9,5 μονάδες βάσης, σπάζοντας κατά αυτό τον τρόπο το φράγμα του 1,3% στο 1,296%.  Με αυτό λοιπόν τον τρόπο καταρρίφθηκε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.  Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στις αρχές του έτους η απόδοση ήταν μόλις κοντά στο 4%.

Σύμφωνα με τα όσα γραφεί  η naftemporiki.gr η απόδοση του ομολόγου 5ετους διάρκειας με μία βουτιά της τάξης του 10% προσγειώθηκε στο 0,596%, ενώ στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας έχουμε επίσης μεγάλη πτώση του επιτοκίου. Εκείνος του 20ετους ομολόγου είναι στο 2,09%.

Η εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποδόσεων έχει να κάνει βεβαίως με τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, που στρέφει μαζικά τους επενδυτές στο καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχε αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να σκεφτεί και νέα έξοδο στις αγορές, μετά και την άκρως επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%, προκειμένου να περιοριστεί και η εξάρτηση από τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων. Έρχεται δε να βελτιώσει την εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και να προσφέρει στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών σε χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι άκρως ευνοϊκές εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τα ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (που σήμερα λειτουργούν ως βαρίδι για τράπεζες και πραγματική οικονομία) θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, οδηγώντας το στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Από το newsroom του economico με πληροφορίες από τη naftemporiki 

Καμία δημοσίευση για προβολή