Επιστροφή στην κανονικότητα με αρνητικό επιτόκιο – Η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά στην ιστορία με -0,02% – Υψηλή η ζήτηση των έντοκων γραμματίων

“Επιστροφή στην κανονικότητα” χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την υψηλή ζήτηση και κυρίως αρνητικό επιτόκιο που χαρακτήρισαν τη νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ελληνικού δημοσίου.

Στη  δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02%.

  • Η υποχώρηση του «επιτοκίου» του τρίμηνου εντόκου γραμματίου σε αρνητική “απόδοση” σημαίνει πως η Ελληνική Δημοκρατία αποκτά πρόσβαση σε δωρεάν βραχυχρόνια ρευστότητα. Με απλά λόγια, οι αγορές “μας πληρώνουν” για να μας δανείζουν.

Στην επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, αλλά και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με την οποία η χώρα για πρώτη φορά πέτυχε για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο, αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • «Πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Στον τομέα της οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ».

Ο πρωθυπουργός θύμισε πως η χώρα ανοίγοντας εκ νέου το βιβλίο προσφορών του 10ετους δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη φορά το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού.

Υπερκαλήφθηκε το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές 

Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές. Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου ο συντελεστής κάλυψης ήταν 1,59 και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%.

H εξέλιξη έρχεται μια ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετους ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου διαδικασία που έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό (1,5%) και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 7,6 δισ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (375 εκατ. ευρώ), κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 12μμ.

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ως “κανονικός εκδότης”

Ο στόχος τόσο της χθεσινής κίνησης με το δεκαετές ομόλογο όσο και της σημερινής με τα έντοκα γραμμάτια ήταν να παγιωθεί η θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ως «κανονικού εκδότη». Ταυτόχρονα επιτυγχάνονται και άλλοι στόχοι, όπως η αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων. Παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα σε κυκλοφορία θεωρητικά ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τίτλοι επί των οποίων γίνονται συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 30-35 δισ. ευρώ.

Με τη χθεσινή έκδοση δεν ανατρέπεται ούτε ο στόχος, το 2019 να γίνει το πρώτο μεταμνημονιακό έτος κατά το οποίο θα καταγραφεί μείωση του δημοσίου χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτο ποσό. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή είχε καταγραφεί ως εκτίμηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί στα 329,3 δισ. ευρώ από 334,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή