Επιστροφή των Ελληνορωσικών σχέσεων στη σχετική ομαλότητα επιχειρούν Τσίπρας και Πούτιν

 

Την επιστροφή των σχέσεων σε μια σχετική ομαλότητα επιχειρούν σήμερα Τσίπρας και Πούτιν στη Μόσχα. Οι Ελληνο – ρωσικές σχέσεις διαταράχτηκαν μετά την απέλαση δύο διπλωματών από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμα Ρώσους πολίτες, αλλά και τα ανάλογα μέτρα που έλαβε και η Μόσχα.

Επί της ουσίας, τα αποτελέσματα που αναμένεται να παραχθούν από τη συνάντηση Τσίπρα –  Πούτιν, δεν προβλέπεται να είναι εντυπωσιακά, καθώς τα όρια συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και στη Μόσχα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, λόγω της προσήλωσης της Ελλάδας στις γραμμές που έχει χαράξει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για όλα τα μείζονα ζητήματα διεθνούς τάξης.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση ότι κατά την άποψή του η Ρωσία δεν μπορεί να παραμένει αποκομμένη από την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, χθες, την ελπίδα ότι η Ρωσία θα κάνει στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην ενέργεια. Μάλιστα, ετάχθη σαφώς υπέρ της επέκτασης του ρωσοτουρκικού αγωγού Turkish Stream και στο ελληνικό έδαφος, κάτι που δεν προχωράει κυρίως λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream», είπε ο κ. Τσίπρας (στη ρωσική εκπομπή Formula of Power).

Επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ε.Ε. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. ΄Εχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Τσίπρας ενέταξε μια πιθανή επέκταση του Turkish Stream σε ένα πλαίσιο «πολυδιάστατης στρατηγικής», λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία». Υπενθυμίζεται ότι ο Turkish Stream όπως και ο Nord Stream II (που θα συνδέει Ρωσία και Γερμανία μέσω Βαλτικής) είναι δύο σχέδια στα οποία αντιτίθεται σφόδρα η Ουάσιγκτον.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή