Επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς οι Τράπεζες – Ένας ο τρόπος για να γίνει αναστολή “την τελευταία στιγμή”

«Παγώνουν» έως το τέλος του καλοκαιριού οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν και πάλι τους πλειστηριασμούς ακινήτων τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι μάλιστα κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο:

  • Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Axia , οι συνολικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι έφτασαν τους 3.195, αυξημένοι κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ αυτοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 2.195, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση.
  • Οι πλειστηριασμοί που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν διαμορφώθηκαν στους 945 και 57 αντίστοιχα. Έτσι, ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα – ρεκόρ τόσο για τους πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν όσο και για αυτούς που διενεργήθηκαν.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τους 11.999 σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52) ακυρώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία γ’ τριμήνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 3.550 σημειώνοντας μείωση 9% σε τριμηνιαία βάση και 13% σε ετήσια.

Όπως εκτιμά η Axia, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να πετύχουν τον στόχο του έτους. Μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 3.214 πλειστηριασμοί ενώ, για το σύνολο του δ΄ τριμήνου του 2019, έχουν προγραμματιστεί 6.425.

Μετά και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της οποίας παρέχεται ουσιαστική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.

Την αυστηρότερη στάση που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες αποδεικνύει το γεγονός ότι όσοι οφειλέτες έχουν λάβει χαρτί κατάσχεσης και επιθυμούν έστω στο παρά πέντε τη ρύθμιση της οφειλής τους, θα πρέπει καταβάλουν το 8% της οφειλής τους σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό.

Οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται πλέον χωρίς όριο, και στα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες προστίθενται και οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ακινήτων που είναι υπό ρευστοποίηση.

Έτσι, εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, οι τράπεζες έχουν αναπτύξει την πλατφόρμα «realestateonline», την «properties4sale», καθώς και την «landea», στην οποία «ανεβαίνουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του e-auction.

Στη λίστα των προγραμματισμένων πλειστηριασμών από την προσεχή εβδομάδα έως τα τέλη του 2019 βρίσκονται ήδη 5.240 ακίνητα και μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται μόνο εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι και πολυτελείς ή εξοχικές κατοικίες, αλλά και μικρά ή μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όποιος επιθυμεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία έχει διαθέσιμα τα εργαλεία.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή