Επιτέλους, καλά νέα: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ενεργοποίηση αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων

Αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού, ενθαρρύνοντας τους ερευνητές που αναζητούν στοιχεία ότι θα προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο από την COVID-19.

Ακόμα δεν υπάρχουν εγγυήσεις

Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε «ισχυρές ανοσοαποκρίσεις» σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας. Ωστόσο οι FT προειδοποιούν ότι τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν παρέχουν εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί εν τέλει ασφαλές και αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.

Αναμένονται τα πορίσματα

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο αυτό με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την COVID-19. Λεπτομέρειες σχετικά με το πόρισμα αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς σε κλινική επιθεώρηση, πρόσθεσαν οι FT, χωρίς να κατονομάσουν το έντυπο. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν την είδηση αυτή.

Δικό του εμβόλιο αναπτύσσει το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο λέγεται BriLife (από την ισραηλινή λέξη «υγεία» και την αγγλική λέξη «ζωή»), και ήδη άρχισε να δοκιμάζεται σε μικρά και μεγάλα ζώα από τον Μάρτιο. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και η ειδική εποπτική Επιτροπή για τα ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους έδωσαν πλέον το «πράσινο φως» για να περάσουν οι δοκιμές στο επόμενο στάδιο, σε 80 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών, οι οποίοι θα παρακολουθηθούν επί τρεις εβδομάδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα αναπτύξουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, καθώς και για πιθανές παρενέργειες.

Οι τρεις φάσεις

Η αρχή θα γίνει με δύο εθελοντές την 1η Νοεμβρίου και, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, το εμβόλιο θα χορηγηθεί και σε άλλους σε δύο ιατρικά κέντρα στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ. Σε όλους θα γίνει μία μόνο δόση, ενώ μερικοί θα λάβουν ψευδοεμβόλιο (πλασίμπο) αντί για κανονικό. Μετά από μερικές ώρες παρατήρησης στο νοσοκομείο, οι εθελοντές θα πάνε σπίτι τους, όπου θα συνεχιστεί η παρακολούθηση τους. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση δοκιμής του εμβολίου σε 960 άτομα άνω των 18 ετών, η οποία θα αρχίσει το Δεκέμβριο σε διάφορα ισραηλινά νοσοκομεία. Εφόσον και αυτή πάει καλά, τότε θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο 2021) η τρίτη φάση μιας μεγάλης κλίμακας δοκιμής σε 30.000 εθελοντές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τις ισραηλινές εφημερίδες «Jerusalem Post» και «Times of Israel».

Στόχος τα 15 εκατομμύρια δόσεις

Εν και η τρίτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία και το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε θα δοθεί έγκριση για μαζική παραγωγή του. Το Ινστιτούτο IIBR έχει ήδη παράγει περισσότερες από 25.000 δόσεις του εμβολίου για τις πρώτες δύο φάσεις των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η παραγωγική δυναμικότητα του Ινστιτούτου φθάνει τα 15 εκατομμύρια εμβόλια. «Ο τελικός στόχος μας είναι η παραγωγή 15 εκατομμυρίων δόσεων για τους κατοίκους του κράτους Ισραήλ και τους κοντινούς γείτονες μας», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σμούελ Σαπίρα, ο οποίος τόνισε «έχω εμπιστοσύνη στο εμβόλιο μας, πιστεύω σε αυτό και στην ικανότητα των επιστημόνων του Ινστιτούτου μας που το ανέπτυξαν». Ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι περίπου εννέα εκατομμύρια και η χώρα έχει αναφέρει έως τώρα 2.372 θανάτους από τον κορονοϊό.

Καμία δημοσίευση για προβολή