Επίθεση στους αγωγούς Nord Stream: Φιλο-ουκρανική οργάνωση «δείχνουν» οι ΗΠΑ για τις εκρήξεις

Μόλις λίγες ημέρες μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σκοπεύει να σφραγίσει τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, πληροφορίες που διέρρευσαν από αμερικανούς αξιωματούχους δίνουν μια νέα εικόνα σχετικά με τους δράστες της επίθεσης στους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο επικαλείται νέες πληροφορίες, η επίθεση στους αγωγούς πραγματοποιήθηκε από φιλο-ουκρανική οργάνωση, χωρίς, ωστόσο, να δίνονται στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα των μελών της, τον τρόπο δράσης της, αλλά και τους χρηματοδότες της, ώστε να πραγματοποιήσουν το σαμποτάζ στο έργο.

Προβληματισμός

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και οι πιο στενοί συνεργάτες του δεν είχαν ιδέα σχετικά με το σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς, αν και από την αρχή είχαν αντιταχθεί στο έργο του Nord Stream 2 (όπως και οι ΗΠΑ), υποστηρίζοντας ότι τίθεται θέμα ενεργειακής, αλλά και πρακτικής ασφάλειας για την Ευρώπη, καθώς θα αυξανόταν η εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Στις ΗΠΑ επικρατεί ακόμα προβληματισμός σχετικά με τις νέες αυτές πληροφορίες, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, είχε υποστηρίξει ότι το σαμποτάζ πραγματοποιήθηκε από ειδικούς δύτες του Ναυτικού των ΗΠΑ, που έχουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία σε υποθαλάσσιες εκρήξεις, κυρίως για λόγους εκκαθάρισης βυθών και άλλων παρόμοιων έργων.

Η ανησυχία των ΗΠΑ

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι σαμποτέρ ήταν Ουκρανοί ή Ρώσοι και ότι στην επιχείρηση δεν συμμετείχαν Αμερικανοί, Βρετανοί ή άλλοι Δυτικοί στρατιώτες. Επίσης, εκτιμάται ότι στην εκτέλεση της επίθεσης ενδεχομένως συμμετείχαν και δύτες μη προερχόμενοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις κάποιας χώρας, αν και δεν αποκλείεται τα μέλη της οργάνωσης να είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στο παρελθόν.

Αυτό που ανησυχεί πλέον την Ουάσινγκτον είναι το ενδεχόμενο η εμπλοκή στο σαμποτάζ Ουκρανών να χαλάσει τις σχέσεις του Κιέβου με το Βερολίνο και να επιδράσει αρνητικά στο δημόσιο αίσθημα στη Γερμανία, σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ήταν εξαρχής επιφυλακτική για την αποστολή όπλων στο Κίεβο, παρότι πλέον στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της.

Καμία δημοσίευση για προβολή