Επίθεση Τουρκίας σε δηλώσεις Μακρόν: “Η Γαλλία έχει τεράστια ευθύνη για τα “παιχνίδια” που έχει παίξει στη Λιβύη”

Λίγες ώρες μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μαρκόν που κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι η Τουρκία παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στον Πρόεδρο Μακρόν.

Η χώρα μας υποστηρίζει την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σύμφωνα με τα ψηφίσματα και κατόπιν σχετικού αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποκαλεί την υποστήριξη της χώρας μας στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης “επικίνδυνο παιχνίδι”. Μόνο ένα παράλογο μυαλό μπορεί να το εξηγήσει έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει τεράστια ευθύνη για τα παιχνίδια που έχει η ίδια παίξει στη Λιβύη.

«Εάν ο κ. Μακρόν ζορίσει τη μνήμη του και ενεργοποιήσει τη λογική του, τότε θα θυμηθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, τον οποίο ο ίδιος στηρίζει, καθώς επίσης κι από την άρνηση του πολέμαρχου Χαφτάρ να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μόσχα και το Βερολίνο. Λόγω της στήριξης που παρέχει εδώ και χρόνια σε παράνομες δομές, η ευθύνη της Γαλλίας για το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Λιβύη είναι μεγάλη και από αυτή την άποψη, η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει βασικά το επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη.

«Η Γαλλία έχει σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη και εκείνη είναι που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», τονίζεται από την τουρκική πλευρά, συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Άγκυρα καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιήσουν τους ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας».

Να υπενθυμίσουμε ότι εχθές 22 Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν, στην επικοινωνία του με εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Ελιζέ, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη: «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».

Επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τα οποία διερευνά το ΝΑΤΟ. Όπως είπε, αποτελούν «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή