Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για το νέο lockdown, ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την κρίση

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για την απόφασή της για νέο lockdown, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Συναίνεση υπό προϋποθέσεις

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των άλλων πολιτικών αρχηγών δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, ενώ κατέθεσε και την πρόταση για έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή την ενίσχυση του ΕΣΥ όσο θα διαρκεί η πανδημία και πάγωμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων όπως ο πτωχευτικός νόμος και το εργασιακό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι προϋπόθεση για την όποια συνεννόηση είναι ότι αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση θα παγώσει τις αντιλαϊκές της πολιτικές, που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία, δηλαδή να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο και να παγώσει το σχεδιασμό για την ψήφιση νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων το επόμενο διάστημα. Με αυτές τις προϋποθέσεις επανέλαβε, «εμείς θα βάζαμε πλάτη όπως βάλαμε πλάτη, χωρίς προϋποθέσεις και στην πρώτη φάση. Όμως δεν μπορεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης να μας κουνάει και το δάχτυλο ενώ φέρει βαρύτατες ευθύνες».

Lockdown με υπογραφή Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η οποία τόνισε, «δεν ήταν αναπόφευκτη», καθώς και πως το δεύτερο λοκντάουν φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά δε ομολογία αποτυχίας.

Σε μια σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση, όλους αυτούς τους μήνες, «ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες. Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.

Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.

Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης. Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης έφερε και ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών».

Ανεπαρκής η οικονομική στήριξη

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)».

Υποστήριξε, δε, ότι «η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που εξαφανίζει σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση», καθώς και ότι «τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω των 200 ευρω. Στη μείωση κατά 4 δισ. του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών».

Καμία δημοσίευση για προβολή