Ασάφεια για την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας!

Θα υπάρξει τελικά αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας ή θα συνεχιστεί η… ασάφεια που επιδεικνύεται από τους υπεύθυνους του ιδρύματος;

Περίοδος αναστάτωσης μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που διανύουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της επιτοκιακής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Τούτο, μάλιστα, συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι αρμόδιοι του γραφείου στατιστικών θα πρέπει να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια, προκειμένου να αποφασιστεί η επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας, επί της ουσίας δηλαδή για το αν θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα!

Η Βρετανία την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, την δεύτερη του Ιουλίου, διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την ανάπτυξη, δημοσιεύοντας μηνιαίες ενημερώσεις και καθυστερώντας να δώσει στη δημοσιότητα τα τριμηνιαία στοιχεία της, πρακτική που συνήθιζε κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η νέα διαδικασία έρχεται να… επικαθήσει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι διαμορφωτές πολιτικής δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν πώς εξελίχθηκε η οικονομία πριν ληφθούν αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων – μια κίνηση την οποία τόσο οι επενδυτές όσο και οι οικονομολόγοι αναμένουν να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Ο «γαλήνιος» διοικητής

Ενώ το νέο σύστημα σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας δεν θα έχουν εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου όταν και θα πραγματοποιήσουν την επόμενη -κρίσιμη- συνάντησή τους, ο διοικητής του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γηραιάς Αλβιώνας Mark Carney είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «γαλήνιος» για την αλλαγή στα επιτόκια. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προηγουμένως αμφισβητήσει την ακρίβεια των εκτιμήσεων του Office for National Statistics, στηριζόμενη αντ ‘αυτού σε αποκλειστικά δική της ανάλυση.

Οι επενδυτές υπολογίζουν σήμερα σε ποσοστό 80% ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στις 2 Αυγούστου. Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει αρκετές πληροφορίες για να λάβει απόφαση τον επόμενο μήνα, ο Carney δήλωσε ότι «η σύντομη απάντηση είναι ναι».

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr