Επιβεβλημένη η επιτάχυνση πώλησης των NPEs από τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζει η Deutsche Bank

Στην επιτάχυνση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με νέα έκθεση της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά 6% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο και κατά 16% σε ετήσια βάση.

Φ

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα σε περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων έτσι ώστε να καταφέρουν να πετύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί.

Η γερμανική τράπεζα θεωρεί πως η οργανική μείωση των NPEs είναι εξίσου σημαντικός δείκτης για τις αγορές πως η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει τα NPEs σε ελεγχόμενα επίπεδα.

ΔΣύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Deutsche Bank: Η Alpha Bank προχώρησε στο δ’ τρίμηνο του 2018 σε τρεις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλες δύο έχουν προγραμματιστεί για φέτος (ύψους 3,9 δισ. ευρώ) οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει. Επίσης, έχει προγραμματιστεί και για το α’ τρίμηνο του 2020 άλλη μία  πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και δανείων ΜμΕ ύψους 0,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει στο β’ τρίμηνο την πώληση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων δανείων ΜμΕ ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλη μία πώληση ήταν προγραμματισμένη για το β’ τρίμηνο η οποία δεν έχει ξεκινήσει (1,1 δισ. ευρώ), καθώς και άλλη μία στο β’ εξάμηνο η οποία αφορά εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια αξίας 0,8 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης είχε προγραμματίσει στο α’ εξάμηνο την πώληση δύο χαρτοφυλακίων (μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων/ δανείων ΜμΕ και εξασφαλισμένων ναυτιλιακών δανείων) οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει, συνολικής αξίας 1,3 δισ ευρώ.

Η Eurobank, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων -NPEs- κατά 13,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με μείωση 9,3%, η Τράπεζα Πειραιώς με μείωση 3% και τέλος η Alpha Bank με μείωση 2,1%.

ΦΓΤέλος η Deutsche Bank τονίζει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε ετήσια βάση.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, από τα τέλη του 2016 οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 51%, οι τράπεζες της Ιβηρικής κατά 54% και οι ελληνικές τράπεζες κατά 26%, ενώ η κάλυψη NPLs κυμαίνεται από 34% έως 72%, με την Ιταλία στο 51%, την Ισπανία στο 55% και την Ελλάδα στο 50% κατά μέσον όρο.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ