Επιβράδυνση της τάξης του 2,1% σημείωσε η ανάπτυξη στην Τουρκία- Ποιές οι προβλέψεις

τουρκική οικονομία

Ραγδαία επιβράδυνση παρουσίασε η τουρκική οικονομία για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 της τάξης του 2,1%, ήτοι σε 5,2% από 7,3% που είχε πετύχει στο πρώτο τρίμηνο. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πρωτοφανής υποτίμηση της λίρας, όπως και η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες όσον αφορά την συνέχεια του έτους, καθώς οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τεχνική ύφεση(δηλαδή αρνητική ανάπτυξη) το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και υποχώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του έτους στο 3,3-3,4% από 7,4% που εμφάνισε το 2017, ενώ αναμένεται και περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού στο 19,61% στο τέλος του 2018.

Δια του λόγου το αληθές, ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μίλησε χθες για «οικονομική επανεξισορρόπηση» και παραδέχθηκε πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο το τρίτο τρίμηνο.

Οι λόγοι που οδήγησαν ως εδώ

Το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία εισερχόταν σε μια φάση κρίσης, είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τα τέλη της άνοιξης, με τον Ερντογάν να διακηρύττει τον Μάιο πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αποτελούν «πηγή όλων των δεινών», την ώρα που διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ (και οίκοι αξιολόγησης) προειδοποιούσαν πως δεν είναι διατηρήσιμος τόσο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Η κρίση αναζωπυρώθηκε στις 13 Αυγούστου, με αφορμή τη φυλάκιση Αμερικανού πάστορα, με την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου και την τουρκική λίρα να υποχωρεί κατά 17% έναντι του δολαρίου. Φαινόταν ήδη από την άνοιξη πως η τουρκική κεντρική τράπεζα αδυνατεί να ελέγξει τον πληθωρισμό (εξαιτίας της αντίθεσης του Ερντογάν στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού) που τον Αύγουστο καταγράφηκε στο 17,9%, ενώ στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να τον διατηρήσει στο 5%. Το αποτέλεσμα είναι η τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει κατά 41% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018, επιβαρύνοντας πολύ την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάριο.

[more]

Τα θετικά της υπόθεσης

Η θετική πλευρά της εξασθένισης της λίρας είναι πως οδηγεί σε μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ο Αλμπαϊράκ δήλωσε χθες πως η ζήτηση για εισαγωγές θα περιοριστεί και άλλο μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα υπογράμμισε, πως η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσει την οικονομία μεσοπρόθεσμα σε πιο υγιή ρυθμό ανάπτυξης-παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η τουρκική οικονομία είχε υπερθερμανθεί. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η τουρκική λίρα υποχωρούσε χθες κατά 0,71% στις 6,44 λίρες ανά δολάριο.

Πλέον, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε ανακοινωθεί πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο είχε αυξηθεί στο 17,9%, η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αυξήσει την Πέμπτη τα επιτόκια δανεισμού. Ενδεχόμενη μη αύξηση πάντως, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

[/more]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή