Έρχεται δύσκολος χειμώνας. Στα ύψη και τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός, με ανατιμήσεις “φωτιά” σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο να περνούν στις τιμές λιανικής. Τι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται καθώς αποσύρεται η στήριξη στο κόστος ενέργειας

Ολα δείχνουν ότι έχουμε ήδη μπει στον πολύ δύσκολο χειμώνα που όλοι ανέμεναν, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, και τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο να περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.

Νέα άνοδος τον Νοέμβριο 

Οι πληροφορίες από το ΥΠΟΚ αναφέρουν ότι για τον Νοέμβριο θα καταγραφεί νέα άνοδος, λίγο κάτω από το 5%, στον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα των συνεχών ανατιμήσεων, κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως του πετρελαίου, του Σεπτεμβρίου και μέρους των ανατιμήσεων του Οκτωβρίου.

Κατά την ίδια λογική, τον Δεκέμβριο αναμένεται και νέα άνοδος, καθώς θα εμφανιστούν οι ανατιμήσεις του δεύτερου μισού του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Ακόμη και η μικρή σταθεροποίηση που διαφαίνεται από την αρχή του μήνα, με το πετρέλαιο στα 75 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 95 ευρώ την κιλοβατώρα, θεωρείται ως “στάση αναμονής” μέχρι να υπάρχουν νέα στοιχεία, ώστε να διαμορφωθεί ξανά η νέα τάση στις τιμές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή σταθεροποίηση 

Πλέον, οι υπουργοί του “σκληρού πυρήνα” του οικονομικού επιτελείου έχουν εγκαταλείψει το σενάριο για σταθεροποίηση και μερική αποκλιμάκωση των τιμών μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου χρόνου.

Μιλούν ανοιχτά για σταθεροποίηση των τιμών, έστω και σε υψηλά επίπεδα κάποια στιγμή, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η σχετική ψυχραιμία που επιδεικνύουν οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι εν πολλοίς εισαγόμενος και, μέχρι στιγμής, μακροοικονομικά ουδέτερος.

Ένα επιπλέον στοιχείο αισιοδοξίας είναι ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού που συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλά.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις της Eurostat για τον Νοέμβριο, η Ελλάδα με 4,3% ήταν στην 13η θέση σε ό,τι αφορά το ύψος του πληθωρισμού, ενώ ο μέσος πληθωρισμός εντός Ευρωζώνης ήταν στο 4,9%.

Ο τζίρος των Χριστουγέννων

Οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό να φτάνει στο αποκορύφωμα του στο τέλος Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουμε των τζίρο των 6-7 δισ. ευρώ της εορταστικής περιόδου, με την κατανάλωση να τροφοδοτείται από το δώρο των Χριστουγέννων για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πιο σοβαρός προβληματισμός εντοπίζεται στην απώλεια εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός, ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεσπίστηκε και το επίδομα των 250 ευρώ για τους 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους και του 170.000 αναπήρους, μαζί με το μπόνους του μισού μισθού για τους υγειονομικούς.

Με εξαίρεση τους εργαζόμενους στην υγεία, οι δύο άλλες κατηγορίες θεωρήθηκε ότι δεν είχαν κάποια επιπλέον βοήθεια τους μήνες της πανδημίας, αφού δεν είχαν και απώλειες στα εισοδήματα τους.

Η λεγόμενη “μεσαία τάξη” θα έχει να κερδίσει από τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Για τις υπόλοιπες ανατιμήσεις, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει και το απόθεμα των καταθέσεων ύψους 23 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκε τους μήνες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή