Ροζ μέτρα για τις κατακόκκινες περιοχές ενώ έρχεται εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων – Το παρασκήνιο της στροφής 180 μοιρών για το… “τίμιο” lockdown, η δραματική παρέμβαση Τσιόδρα, και το “παγόβουνο”

εφιαλτική αύξηση

Οι πολίτες καλούνται να εμπεδώσουν από σήμερα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, αλλά όσο περνούν οι ώρες, ενισχύεται η εκτίμηση ότι τα δύσκολα, για την ακρίβεια ο εφιάλτης, είναι μπροστά.

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση 

  • Χθες το απόγευμα, μετά από ένα 24ωρο κατά το οποίο ειδικοί, πολιτικοί και ΜΜΕ είχαν προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη ενός σκληρού, “τίμιου”, όπως το αποκαλούσαν, lockdown, διάρκειας δύο εβδομάδων, για να πέσουν τα κρούσματα και να μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου, η εικόνα ανατράπηκε.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε περιορισμένες αλλαγές στη χρήση του sms, όπως πχ, η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο για άσκηση, η μετάβαση στο σούπερ μάρκετ που βρίσκεται εντός δύο μόνο χλμ από την κατοικία (!), η αυστηροποίηση του κωδικού 4 για παροχή βοήθειας.

  • Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας το έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ,  εξέφραζε απολύτως ανοικτά τον φόβο του ( σχεδόν με τρόμο έμοιαζε ) για τη διαρκώς διογκούμενη πίεση που δέχεται καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία στην Αττική αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. “Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ερχεται εφιαλτικό τριήμερο 

Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του Economico, ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, η κατάσταση είναι δραματική.

Χθες το μεσημέρι, οι κλίνες ΜΕΘ για covid είχαν καλυφθεί, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς καθημερινά. “Φοβάμαι ότι το επόμενο τριήμερο θα είναι εφιαλτικό. Σίγουρα το χειρότερο από την έναρξη της πανδημίας” τόνισε στο “Ε” υψηλόβαθμο στέλεχος με γνώση της κατάστασης.

Το ίδιο στέλεχος εξηγεί ότι αυτό που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση από την προηγούμενη είναι ότι υπάρξει εξαιρετικά μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και οι διασωληνώσεις.

Το παρασκήνιο στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, το κλίμα ήταν τεταμένο, καθώς όλοι οι επιστήμονες έχουν πλήρη αντίληψη όσων έρχονται.

Εγινε μακρά ανταλλαγή απόψεων, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ένα σκληρό lockdown δεν έχει νόημα, από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη κόπωση στην κοινωνία που πολύ λίγοι θα συμμορφωθούν, σε αντίθεση με τον περασμένο Μάρτιο, που υπήρχε καθολική αποδοχή των μέτρων.

Η δραματική παρέμβαση Τσιόδρα 

Η κορύφωση της έντασης, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, ήταν όταν πήρε τον λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για να παρουσιάσει στους συναδέλφους του την έκθεση του καθηγητή Σαρηγιάννη για την επιδημιολογική εικόνα από τα λύματα της Αττικής, τα οποία δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης.

Ο κ. Τσιόδρας, μίλησε και στη συνέχεια σιώπησε…

Η πλειοψηφία εισηγήθηκε τα μέτρα που ανακοίνωσε αργότερα χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι αντοχές της οικονομίας 

Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε μία ριζική λύση, η οποία θα οδηγούσε με ασφάλεια στη μείωση των κρουσμάτων μέσα σε δύο, ή το πολύ τρεις εβδομάδες, στην κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία.

Μάλιστα τα ίδια στελέχη, παρέπεμπαν στη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαίκού Κόμματος. Σε αυτή, και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε δεν θα μπορέσουν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

“Αν κλείναμε όλο τον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, θα οδηγούσαμε την οικονομία σε επικίνδυνα μονοπάτια” σχολιάζουν τα παραπάνω στελέχη.

Τα αμείλικτα ερωτήματα 

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει : Αφού η κατάσταση στην οικονομία είναι δεδομένη και γνωστή στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, γιατί η κυβέρνηση άφησε επί ώρες να καλλιεργείται στην κοινή γνώμη το σενάριο του καθολικού lockdown;

Κι επιπρόσθετα : Αν σήμερα, αύριο, μεθαύριο, τα κρούσματα ξεπεράσουν ακόμα και τις 3000 ημερησίως όπως προβλέπουν αρκετοί ειδικοί, τότε τί θα γίνει; Αντέχει η οικονομία να συρθούμε για καιρό σ’ αυτό το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μοντέλο; Κι αν αύριο, αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλλει ένα πραγματικά πιο σκληρό lockdown, πώς θα πείσει τους πολίτες ότι έρχεται “παγόβουνο”; To ίδιο ερώτημα, φυσικά, αφορά και τους ειδικούς…

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή