Έρχεται η 7η φάση της επιστρεπτέας με ένα δις ευρώ– Πως θα επιδοτηθούν οι πάγιες δαπάνες: Τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ – Τα κριτήρια για την «Γέφυρα 2»

7η φάση επιστρεπτέας

Τα νέα μέτρα για τους κρίσιμους μήνες μετά την πανδημία δρομολογεί ήδη το οικονομικό επιτελείο ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αναμένεται να ανοίξουν ξανά έως το τέλος Μαρτίου όσον αφορά το λιανεμπόριο και πιθανότατα έως τις αρχές Μαΐου για τα καταστήματα εστίασης.

Στην επόμενη φάση έχει ήδη κλειδώσει ότι θα εφαρμοσθούν μέτρα όπως  η επιστρεπτέα προκαταβολή , η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης δεδομένο είναι ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη στήριξη της οικονομίας και για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας θα ξεπεράσουν το 2021 τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν η πρόβλεψη στον ψηφισμένο προϋπολογισμό.

Εβδομη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής με 1 δις ευρώ

Όσον αφορά την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η εκταμίευση, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ,  αναμένεται ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Ήδη στους λογαριασμούς των δικαιούχων έχουν καταβληθεί 158 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αιτήσεις για την ενίσχυση τους από την 6η φάση, μόνο 4 στις δέκα θα λάβουν τελικά ενίσχυση. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταβληθεί   επτά  δισεκατομμύρια ευρώ  σε 550.000 επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μέσα στο μήνα θα μπεί σε εφαρμογή και η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πως θα επιδοτηθούν οι πάγιες δαπάνες

Αμέσως μετά το άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την κάλυψη των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Ανεξάρτητα», είπε, «από τις επιλογές στο υγειονομικό πεδίο, πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα για την κάλυψη των παγίων δαπανών το βασικό κριτήριο θα είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που παραμένουν ζημιογόνες ακόμη και μετά τις κρατικές ενισχύσεις, που δίνονται από τον περασμένο Μάρτιο. Το ύψος της ενίσχυσης για την κάλυψη παγίων δαπανών θα λαμβάνει υπόψη τον τζίρο και  όλες τις προηγούμενες ενισχύσεις που θα έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (π.χ. Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αναστολές συμβάσεων εργασίας) αλλά η αντιμετώπιση δεν θα είναι σωρευτική.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι “ειδικού σκοπού” και θα αποτελεί καθαρή επιδότηση χωρίς επιστρεπτέο τμήμα. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά κριτήρια ανά κλάδο της οικονομίας, τα οποία θα έχουν σχέση με τις επιπτώσεις που είχαν από την πανδημία.

Ποιοι θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”

Όσον αφορά το πρόγραμμα “Γέφυρα 2″ η κρατική επιδότηση της δόσης αναμένεται να είναι από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα είναι για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες.

  • Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 8μηνη και το ύψος της θα καθορίζεται με βάση το μέγεθος της επιχείρησης και το κατά πόσον οι οφειλές που έχει είναι σε καθυστέρηση ή όχι.
  • Η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου.
  •  Για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως και 60%.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι στο μέτρο της επιδότησης να ενταχθούν και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες για τα οποία η επιδότηση θα ξεκινάει από το 70% και θα μειώνεται στο 50%.
Προϋπόθεση για την ένταξη τόσο των δανείων που είναι σε καθυστέρηση όσο και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να τηρήσουν τη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή