Έρχεται η «λυπητερή» για τις παροχές από τις Βρυξέλλες – Θα επιβεβαιώνει τις αρνητικές παρατηρήσεις Ρέγκλιγνκ

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ευνοούνται από τον ESM

Έρχεται η «λυπητερή» για τις παροχές από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ασγαλείς πληροφορίες, θα δημοσιευθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου και μάλιστα χωρίς εξωραϊσμούς, η Έκθεση της Κομισιόν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η οποία θα καταγράφει την εκτίμηση των θεσμών για το κόστος των προεκλογικών παροχών Τσίπρα

Η έκθεση θα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγνκ ότι, μετά τις παροχές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 «χάνεται» και πλέον διαμορφώνεται  στο 2,5% του ΑΕΠ. Επίσης, η έκθεση θα περιέχει επισημάνσεις για προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και άλλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων, η προβλεπόμενη από τους θεσμούς υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αποδίδεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υστέρηση εσόδων.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση εκτιμά αύξηση εσόδων από τη ρύθμιση. Το ακριβές ποσό της προβλεπόμενης αύξησης, μάλιστα, αποκάλυψε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για το α΄ τρίμηνο του 2019, και ανέρχεται σε  292 εκατ. ευρώ: 233 εκατ. από τη ρύθμιση για την εφορία και 59 εκατ. από αυτήν για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η εκτίμηση αυτή της κυβέρνησης, την οποία υιοθέτησε, μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού, παρότι δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη ρύθμιση, οδηγεί στο βολικό συμπέρασμα ότι ο δημοσιονομικός χώρος επαρκεί, έστω και οριακά, για τις παροχές Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος των μέτρων θα είναι 0,55% του ΑΕΠ ή 1,059 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, κοστολογεί τις συντάξεις στα 830 εκατ. ευρώ, τα μέτρα ΦΠΑ στα 441 εκατ. ευρώ και τις συντάξεις χηρείας στα 80 εκατ. ευρώ . Από το κόστος αφαιρεί το όφελος που προσδοκά από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ήτοι 233 εκατ. ευρώ από την Εφορία ( σ.σ. το συγκεκριμένο ποσό δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ) και 59 εκατ. ευρώ τον ΕΦΚΑ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδέχεται τις προβλέψεις αυτές, παρότι η έκθεση διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις γράφοντας ότι τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων «θα γίνουν φανερά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

Επίσης, όπως αναφέρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι 0,6% του ΑΕΠ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού υιοθετεί και αυτή την εκτίμηση. «Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία των προβλέψεων του ΓΛΚ», είπε ο επικεφαλής του Φραγκίσκος Κουτεντάκης, χθες.

Ετσι, το Γραφείο Προϋπολογισμού καταλήγει στην έκθεση: «Η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο».

Αντιθέτως, οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπει η κυβέρνηση, δηλαδή το 0,6% του ΑΕΠ, και υπολογίζουν επιπλέον κόστος –και όχι όφελος– από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η έκθεση των θεσμών βλέπει υστέρηση έναντι του στόχου, η ευθύνη θα πέσει μεν στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά τη λύση θα κληθεί να δώσει η επόμενη.

Από το newsroom του economicο.gr με πληροφορίες από την «Καθημερινή» (Ειρήνη Χρυσολωρά)

Καμία δημοσίευση για προβολή