Έρχεται καταιγίδα στο παγκόσμιο εμπόριο με την αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ και την ενεροποίηση αντιποίνων από την Κίνα

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει αντίποινα, φέροντας έτσι τους μεγαλύτερους καταναλωτές του κόσμου σε ανοικτό πόλεμο με τους μεγαλύτερους παραγωγούς.

Τα μεσάνυχτα στην Ουάσινγκτον (07:00 ώρα Ελλάδας), η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε από το 10% στο 25% τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων από την Κίνα.

Λίγο αργότερα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει δικά της αντίποινα. Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του κόσμου, βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο με τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου και οι κλυδωνισμοί διαπερνούν την παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, η νέα αύξηση των δασμών ισχύει μόνο για νέες αγορές – οπότε θα χρειαστούν δύο ή τρεις εβδομάδες για να χτυπηθούν πραγματικά οι φόροι. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι πλήθος προϊόντων, από φθηνότερο παιχνίδι, μέχρι βιομηχανικά ανταλλακτικά θα γίνουν 15% ακριβότερα για το αμερικανικό κοινό. Μία σημαντική εξέλιξη με αλλαγή του μείγματος στη ροή των εξαγωγών που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ταχύτατα Ευρώπη και Ασία.

Παράλληλα η κινεζική στατιστική υπηρεσία,  ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,6 δις δολάρια το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2019. Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο.

Το ισχυρό χαρτί της Ευρώπης στις εξαγωγές, είναι η Γερμανία, που ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς εντάσεις έφεραν άνοδο στις πωλήσεις της. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,4%. Για να υπάρχει μία σύγκριση με την Κίνα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, διαμορφώθηκε στα 20 δις ευρώ, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 18,1 δις ευρώ. Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η γερμανική ανάκαμψη μπορεί να είναι σημάδι μίας γενικότερης ευρωπαϊκής ανόδου, την ώρα που οι δύο μεγάλοι παίκτες του ειρηνικού ανταλλάσσουν βολές.

[more]

Στην τοποθέτησή του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη”. Σύμφωνα με τον έμπειρο πολιτικό, “σημαίνει πως οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν, λιγότερα αγαθά θα κυκλοφορούν στον κόσμο και θέσεις εργασίας στη Γαλλία και στην Ευρώπη θα καταστραφούν”.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δις δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει χωρίς αυξήσεις ότι αναμένεται και αυτά να δουν δασμούς 25%.

Αν και εντός ΗΠΑ, η πολιτική προστατευτισμού, που βασίζεται στη λογική “όχι μόνο φτηνές εισαγωγές, ώρα για ανάσταση της εσωτερικής βιομηχανίας που θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”, φαντάζει καλό νέο για πολλούς, ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι το 2019 τα πράγματα  δεν είναι τόσο απλά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα. “Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν”.

Η εξέλιξη της διεθνούς αγοράς, γίνεται ομαλά σε βάθος δεκαετιών και με οδηγό το κέρδος. Αν ακόμα και οι Αμερικανοί, γυρίσουν την πλάτη σε αυτή τη λογική, τότε οι παγκόσμιοι παίκτες της αγοράς, οι μεγάλοι επενδυτές, μπορεί να στραφούν αλλού.

Πάντως, όλα είναι μέρος μίας μεγάλη διαπραγμάτευσης, που αφορά συμφέροντα πολλών Τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εικόνα που διαμορφώνεται τώρα, είναι ότι καθώς οι εταιρείες είναι απίθανο να αλλάξουν τις τιμές τους,  αυτοί οι φόροι θα διαβρώνουν τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ.  Παράλληλα όσο οι δύο χώρες ανταλλάσσουν “κανονιές” οι επενδυτές βάζουν στον πάγο τα σχέδια τους, στερώντας καύσιμα από την Ανάπτυξη. Μια μεγαλύτερη περίοδος αβεβαιότητας θα καθυστερήσει περαιτέρω τις εταιρικές επενδύσεις – οι οποίες με τη σειρά τους πλήττουν τις εξαγωγές και τη μεταποίηση.

Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαπραγματεύσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μετακυλιστούν οι αυξήσεις των φόρων με αυξήσεις των τιμών. Αυτό θα παρατηρηθεί αρχικά στον βασικό πληθωρισμό τιμών παραγωγού.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή