Έρχεται «μαύρος χειμώνας» για τον Σολτς. Οι Γερμανοί θεωρούν… μικρό το κοινωνικό «πακέτο» των 65 δισ.

Έρχεται «μαύρος χειμώνας» για τον Σολτς, πυρά κατά του «πακέτου» των 65 δισ.

Την ώρα που η Γερμανία μετράει και ξαναμετράει με αγωνία τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, καθώς ο χειμώνας έρχεται, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος βρίσκεται εν μέσω πυρών για το πακέτο ενίσχυσης των νοικοκυριών, ύψους 65 δισ. που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δεν πέρασε ούτε μια μέρα ουσιαστικά από την ανακοίνωση του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων από την γερμανική κυβέρνηση και η έντονη κριτική έχει ήδη αρχίσει, με τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων να μην φαίνονται ακόμη αρκετά. Υπάρχουν έτσι διαφωνίες ως προς την οικονομική τους έκταση, την φύση των μέτρων αλλά φυσικά και τις διαδικασίες.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά εκκρεμή ζητήματα. Εάν θα πρέπει να πληρώσουν και τα κρατίδια θα πρέπει να έχουν κι αυτά λόγο» αναφέρει ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βυστ. Kαι ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν εκτιμά ότι ενδέχεται να επιβαρυνθούν προσεχώς οι προϋπολογισμοί των κρατιδίων, ζητώντας επίσης άμεσα τη σύγκληση διάσκεψης των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Τα μέτρα είναι αόριστα, ανεπαρκή»

«Τα μέτρα είναι αόριστα, ανεπαρκή» αναφέρει ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ επικεφαλής της Κ.Ο. των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. «Τίποτα για τους πυρηνικούς σταθμούς, καμία απόφαση για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, για τη διακοπή της εισφοράς φυσικού αερίου, καμία σαφήνεια για το πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν ήδη και από κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους, όπως ο Μίχαελ Χύτερ, επικεφαλής του σημαντικού Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία. Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post χαρακτηρίζει τα νέα μέρα ακόμη «θολά», ειδικότερα δε την σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και το φρένο στην τιμή του, με άντληση πόρων από τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών.

Και η Γερμανική Ένωσης Προστασίας των Παιδιών θεωρεί μικρή την αύξηση των 18 ευρώ στο επίδομα τέκνων, ενώ η ένωση Δήμων και Κοινοτήτων πιέζει ήδη τα κρατίδια συνεργαστούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το διάδοχο μοντέλο του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Καμπανάκι από τον Μερτς

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag o επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μέρτς προειδοποιεί για μπλακάουτ τον χειμώνα σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση για «ιδεολογικούς λόγους» δεν προχωρήσει στην επαναλειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών που έχουν εναπομείνει στη Γερμανία.

Όπως ανέφερε μάλιστα έπειτα στο δημόσιο δίκτυο ARD: «Κατά την εκτίμησή μου, θα πρέπει να διατηρήσουμε σε λειτουργία τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια ώστε να έχουμε επαρκή τροφοδοσία ρεύματος σε αυτή τη χώρα». Για την ώρα η Γερμανία τους κρατά σε κατάσταση… ετοιμότητας, διά παν ενδεχόμενο.

Κι όλα αυτά ενώ το «θερμό φθινόπωρο» στους δρόμους ήδη άρχισε: 4000 διαδηλωτές από το Κόμμα της Αριστεράς αναμένονται στη Λειψία. Στους δρόμους της Λειψίας όμως βγαίνουν για να διαδηλώσουν κατά της γερμανικής κυβέρνησης και μέλη του εθνολαϊκιστικού Κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Τα πράγματα προμηνύουν έναν «μαύρο χειμώνα» για την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Γαλλογερμανικός άξονας

Πάντως, δεν είναι όλα μαύρα: στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν. «Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή